Από κριθάρι, στο ποτήρι

Πολύς κόσμος δεν ξέρει τι διαδικασία χρειάζεται το κριθάρι έτσι ώστε να γίνει μπύρα. Εμείς θα Imageσας δώσουμε αυτά τα βασικά βήματα και στη συνέχεια θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες με επιμέρους άρθρα.

Με δυο λόγια και πολύ επιγραμματικά, η πλήρης πορεία που ακολουθεί η μπύρα από κριθάρι στον αγρό ως το ποτήρι μας είναι:

  1. Το κριθάρι βυνοποιείται ώστε να διασπαστεί το άμυλό του σε σάκχαρα
  2. Πραγματοποιείται η εκχύλιση του βυνοποιημένου κριθαριού ώστε να δημιουργηθεί ένας ζωμός πλούσιος στα σάκχαρα αυτά
  3. Ο ζωμός αυτός (που λέγεται ζυθογλεύκος, ή γλεύκος) βράζεται για 60-90 λεπτά μαζί με λυκίσκο
  4. Το γλεύκος ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου
  5. Προστίθεται η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα
  6. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη ζύμωση, προστίθενται κι άλλα σάκχαρα για να δημιουργηθεί νέα ζύμωση και το γλεύκος αμέσως εμφιαλώνεται
  7. Το διοξείδιο που παράγεται από τη δεύτερη ζύμωση εγκλωβίζεται στο κλειστό μπουκάλι και δημιουργείται το ανθρακικό της μπύρας

Η όλη διαδικασία αναλύεται διεξοδικά βήμα προς βήμα στο άρθρο All grain όπου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και video για να φτιάξετε τη δικιά σας σπιτική μπύρα.