Χάρμα

Μπύρα ΧάρμαΗ δεύτερη κατα σειρά ζυθποιία στην Κρήτη ήρθε να προσθεθεί στον χάρτη της ελληνικής ζυθοποιίας.  Η Χάρμα που παράγεται από τη Χανιώτικη βιοτεχνία παραγωγής μπύρας, με το διακριτικό τίτλο ‘ Κρητική Ζυθοποιία’, δημιουργήθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site τον εξοπλισμό παραγωγής κατασκεύασε και εγκατέστησε Γερμανική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποιία ενώ, την τεχνογνωσία μετέδωσε αναγνωρισμένος Γερμανός ζυθοποιός. Η μονάδα παραγωγής είναι ακόμα σχετικά με περιοσισμένη δυναμικότητα παραγωγής.

Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή: βύνη, λυκίσκος, μαγιά, εισάγονται από τη Γερμανία, είναι άριστης ποιότητας και συμπληρώνονται με το κρυστάλινο και γευστικό νερό από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Η παραγωγή ακολουθεί το Γερμανικό νόμο του 1516 ‘περί Αγνότητας του Ζύθου’ ,ο οποίος ορίζει ρητά τη διαδικασία ζυθοποίησης και τις επιτρεπτές πρώτες ύλες.

Μπύρα Χάρμα“Οι παραγόμενες μπύρες, ξανθιά και μαύρη, διατίθενται φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμιά επεξεργασία, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές, απόλυτα αγνές και φυσικές, με μεγάλη διατροφική αξία, οι οποίες όμως έχουν μικρή διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τους δύο μήνες, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με την απόλυτη καθαριότητα που επικρατεί στο χώρο, στον εξοπλισμό και τις διαδικασίες καθώς και τη διακίνηση και αποθήκευση των έτοιμων ποιόντων υπό ψύξη.”

Η ξανθιά μπύρα Χάρμα τύπου Lager έχει το γνωστό ξανθοκίτρινο χρώμα ενώ είναι λίγο περισσότερο θολή από τις κοινές ξανθιές. Έχει μια ελαφρα βυνωδης γευση με λεπτη επιγευση λυκισκου, μετριας πικράδας. Τέλος ο αφρός είναι αρκετά πυκνός μέτριας διάρκειας. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος 7 βαθμοί.

Η μαύρη μπύρα Χάρμα τύπου German Dunkel έχει πλουσιο, πυκνο σωμα, γευση καφε καρβουντισμενης βυνης, λυκισκου και καραμελας. Ο αφρός της είναι πιο πυκνος από αυτόν της ξανθιάς μέτριας διάρκειας. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος 9 βαθμοί.
Ίδρυση 2007
Μπύρες Χάρμα Lager 5%, Χάρμα Μαύρη-Dunkel 5,5%
Ζυθοποιία Κρητική Ζυθοποιία