Donkey

 

donkey_beer2Μπορεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος να είναι οινολόγος – οινοπαραγωγός, αλλά τυγχαίνει να λατρεύει εξίσσου και την μπύρα. Για χρόνια αυτό που τον απασχολούσε είναι πόσο βαρετός και άχρωμος είναι ο κόσμος της Ελληνικής μπύρας lager.

Το 2011 με πρωτοβουλία του  Bοban Krunic από τη Σερβία που θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωση της ζυθοποίησης (καθότι και στην πατρίδα του η δουλειά του ήταν brew master) αποφασίζουν με άλλα δύο άτομα να δημιουργήσουν γεύσεις που δεν υπήρχαν μέχρι τότε στις τάξεις της εγχώριας μπύρας. Μαζί τους με άριστες γνώσεις στον τομέα του οίνου και των γεύσεων, ο οινέμπορος και home brewer aficionado Steve Daniel και η Αμερικανίδα Majda Anderson η οποία έχει αναλάβει την διεύθυνση της εταιρίας.

Δίπλα ακριβώς από την οινοποιία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, δημιουργείται η ζυθοποιία  Santorini brewing company με σήμα κατατεθέν το γνωστό σε όλους γάιδαρο. Η παρέα έχοντας αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό από την Αυστρία, καταλήγει έπειτα από πειραματισμούς και αλχημείες σε δύο πολύ διαφορετικές από τα συνηθισμένα συνταγές. Οι ετικέτες της ζυθοποιίας είναι η Yellow Donkey ή αλλιώς ο Κίτρινος  Γάιδαρος και ο Κόκκινος αδερφός η Red Donkey. Και οι δύο είναι απαστερίωτες και αφιλτράριστες, η πρώτη φτιαγμένη από τις ποικιλίες λυκίσκων Motueka της Νέας Ζηλανδίας, Cascade του Oregon και Aurora από τη Σλοβακία. Η δεύτερη περιλαμβάνει λυκίσκους Aulora and Styrian golding από Σλοβενία μαζί με Citra and Nelson Sauvin από τη Νέα Ζηλανδία. Οι επιλεγμένες βύνες είναι από ποικιλίες Γερμανίας και Αυστρίας (περιοχές που γνωρίζουν καλά τι εστί βύνη) και η μαγιά προέρχεται από Βέλγιο και Αμερική ενώ αναφέρεται ως ειδικού τύπου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όμως που αναγάγει αυτές τις δύο ετικέτες σε μια κατηγορία ξεχωριστή -ας  την ονομάσουμε lagered ale- και που κατέχει τη δροσιστικότητα της ξανθιάς βυθοζύμωτης και τα αρωματικά στοιχεία της αφροζύμωτης συνταγής, δεν είναι μόνο οι πολύ προσεγμένες και ποιοτικές επιλογές σε βύνη, λυκίσκο, μαγιά αλλά και στο νερό της περιοχής όπου λόγω ηφαιστειογενών συνθηκών, είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα με ιδιαίτερη σκληρότητα στην περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων και συνδράμει αποτελεσματικά στην γευστικότητα του τελικού αποτελέσματος. 1391111279718

Τέλος, η ζυθοποιία έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή ετικετών περιορισμένων ποσοτήτων από ενδιαφέρουσες συνταγές που ανακαλύφθηκαν και οι οποίες όπως μας υποσχέθηκαν και οι ίδιοι θα αυξάνονται συνεχώς με τον καιρό. Το όνομα της πρώτης είναι Crazy Donkey η οποία χαρακτηρίζεται ως αυθεντική Indian Pale Ale (IPA), κατά τη διάρκεια ζύμωσης προστέθηκε μούστος από Ασύρτικο και έχει IBU (International Bitterness Unit ελλ. Διεθνής Μονάδα Μέτρησης Πικρής Γεύσης) 50, όταν η Red είναι στο 26 και η Yellow μόλις 19.
Η ζυθοποιία Santorini brewing company δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων του χώρου με πολύ μεράκι και το στοίχημα της ιδιαιτερότητας το έχει σίγουρα κερδίσει.

 

Ίδρυση 2011
Μπύρα Yellow Donkey 5-5.2%

Red Donkey 5.5-5.7%

Crazy Donkey 5.8-6%

Ζυθοποιία Santorini Brewing Company
Ιστότοπος Santorini Brewing Company Website