Mary Rose

H κόκκινη μπύρα Mary Rose είναι εμπνευσμένη από το θρυλικό Βρετανικό Πλοίο του βασιλικού στόλου της Αγγλίας και βασίζεται σε μια αγγλική συνταγή εμπνευσμένη. Η Mary Rose Red Ale πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2009 από τις τότε Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ( σημερινή Ολυμπιακή Ζυθοποιία – FIX).

Λίγο αργότερα αφού δεν μπόρεσε να πείσει το ελληνικό αγοραστικό κοινό την μπύρα ανέλαβε η OK Athens η οποία και αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στις ετικέτες της. Πλέον η παραγωγή της γίνεται από τη Septem Microbreweries. Οι αλλαγές που έγιναν δεν αφορούσαν μόνο την τοποθεσία παραγωγής της και αλλά και τη γενικότερη σύνθεση της, αφού άλλαξε και αλκοολικούς βαθμούς αλλά και περιεχόμενο.

Παλιά vs Νέα
Η πρώτη έκδοση της Mary Rose είχε 5% αλκοόλ και έναν πολύ καλό αφρό όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω. Προσπάθησε να διατηρήσει την αγγλική της προέλευση και η γενικότερη εντύπωση της εμφάνισης είναι άκρως θετική. Στα αρνητικά πρέπει να καταλογίσουμε την πολύ απλή, σχεδόν νερουλή γεύση της. Το ανθρακικό είναι αρκετά δυνατό σε αντίθεση με τις περισσότερες μπύρες τέτοιου τύπου. Είναι μια μπύρα που κατέβαινε αρκετά εύκολα χωρίς όμως να εντυπωσιάζει.

H δεύτερη έκδοση της ετικέτας από την Septem χαμήλωσε το αλκοόλ στο 4.5% και απέκτησε πιο ανοικτό χρώμα στο σώμα της που πλησιάζει το χρώμα της καραμέλας. O αφρός είναι σίγουρα λιγότερο συνεκτικός και όχι τόσο εντυπωσιάκος όσο στην πρώτη έκδοση. Ο λευκός της αφρός πέφτει δυναμικά στην αρχή και σχετικά γρήγορα εξαφανίζεται. Όσο αναφορά τη γεύση όμως η νέα αυτή έκδοση της Mary Rose έκανε άλματα μπροστά με τη βύνη και το λυκίσκο αυτή τη φορά να είναι στα σωστά επίπεδα και να σου αφήνουν μια πολύ πιο γεμάτη και ευχάριστη γεύση. Αισθητή επίσης γίνεται και η παρουσία της καραμέλας και του φρούτου χωρίς όμως να είναι ενοχλητικά.

H πρώτη έκδοση της Mary Rose

H πρώτη έκδοση της Mary Rose

Η δεύτερη έκδοση της Mary Rose

Η δεύτερη έκδοση της Mary Rose

Διακρίσεις
Μία ελληνική μπύρα, η Mary Rose, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις πιο διακεκριμένες μπύρες παγκοσμίως με δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις.
Η Mary Rose κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στο International Beer Challenge του Λονδίνου στην κατηγορία red ales.
Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις αφού οι εν λόγω διαγωνισμοί θεωρούνται από τους πιο έγκριτους σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετέχουν σε αυτούς καταξιωμένες μπύρες απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 50 ανεξάρτητοι κριτές αξιολογούν τις διαγωνιζόμενες μπύρες και αναδεικνύουν αυτές που ξεχωρίζουν για τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνισή τους.

Πλοίο Mary Rose

Πλοίο Mary Rose

Ιστορία
Το 1509 ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας ο πιο γνωστός και φημισμένος βασιλιάς που πέρασε από την Βρετανία , ο Ερρίκος ο 8ος (Henry VIII ) αφού διαδέχτηκε στο θρόνο τον πατέρα του Ερρίκο τον 7ο (Henry VII ). Εκείνο τον καιρό όλοι πολεμούσαν με όλους και τα ισχυρά τότε κράτη της Ευρώπης βρίσκονταν στο αποκορύφωμα του ιμπεριαλισμού τους. Αυτός λοιπόν ο τύπος με το όνομα Ερρίκος 8ος μόλις σε ηλικία 18 ετών , αφού ανέλαβε τον θρόνο, βάλθηκε να δυναμώσει την ήδη δυνατή Αγγλία κυρίως στη θάλασσα με σκοπό να ξαναπάρει πίσω κάποια τμήματα από την Γαλλία που ο πατέρας του είχε χάσει. Από το 1509 που ανέβηκε στο θρόνο μέχρι και την πρώτη του σύγκρουση με τους Γάλλους το 1512 ο Ερρίκος ζήτησε να κατασκευαστούν πολλά πολεμικά πλοία.Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το φημισμένο πολεμικό πλοίο Mary Rose. Το αγαπημένο του βασιλιά Ερρίκου. Μάλιστα το βάπτισε έτσι ο ίδιος δίνοντάς του το όνομα της αδερφής του Mary που είχε ιδιαίτερη αγάπη και το προσωνύμιο Rose μιας και το ρόδο ήταν το σύμβολο-έμβλημα της βασιλικής οικογενείας (θυμηθείτε τον πολύ γνωστό Πόλεμο των Ρόδων, War of the Roses).

Η Μary Rose λοιπόν ήταν ένα επιβλητικό πλοίο τύπου carrack ( μεγάλα πλοία με τρία ή παραπάνω ιστία για ταξίδια στον Ατλαντικό που χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Πορτογάλοι) και αφού φτιάχτηκε το 1511 στο Portsmouth, Hampshire της Αγγλίας ρίχτηκε στη θάλασσα για ναυμαχίες το 1512. Tο πλοίο αυτό αποτελούσε εν ολίγοις την κορωνίδα του στόλου των Άγγλων για πολλά χρόνια και σε πολλές συγκρούσεις και με κάποιες συντηρήσεις – προσθέσεις το 1522 – 1525.

Στις 19 Ιουλίου του 1545 και καθώς βρισκόταν στο νότιο άκρο της Αγγλίας και αντιμετώπιζε τους Γάλλους για ανεξιχνίαστες μέχρι στιγμής αιτίες (ούτε μηχανικό λάθος, ούτε πυρά αντιπάλου) άρχισε να βυθίζεται παίρνοντας μαζί του στον πάτο της θάλασσας κάποιο μέρος του πληρώματος, μιας και η βύθισή του ήταν βίαιη και τάχιστη.

Μετά από πολλά πολλά χρόνια και συγκεκριμένα στις 14 του Μάη του 1966 ομάδα επίλεκτων δυτών με ανάλογο συνεργείo κατάφεραν να βρουν επιτέλους το βυθισμένο πλοίο στη θάλασσα μετά από πολλές απόπειρες και δυσκολίες. Αφού έγινε μια βασική ανακατασκευή του σκελετού του πλοίου με βάση τα πρώτα σχέδια κατασκευής του κάτω από την επιφάνεια του νερού, το πλοίο τελικά ανασύρθηκε στην στεριά και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Πόρτσμουθ τον Δεκέμβρη του 1982 όπου αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα «κειμήλια» της ιστορίας του Ναυτικού της Αγγλίας.

Λέγεται ότι στο συγκεκριμένο πλοίο οι ποσότητες μπύρας που κατανάλωναν οι ναυτικοί ήταν τεράστιες. Ο βασικός λόγος ήταν πως η μπύρα ήταν γι’αυτούς η πιο ασφαλής επιλογή μια και συχνά το νερό ήταν μολυσμένο. Μάλιστα, οι ναυτικοί αρνούνταν να δουλέψουν αν δεν έπιναν το αγαπημένο τους ποτό μαζί με το φαγητό τους.Ίδρυση 2009
Μπύρα Mary Rose Premium Red Ale 5%
Ζυθοποιία Septem Microbreweries
Ιστότοπος Septem Microbreweries

* Πηγή: Beeramatismoi Blog