Επιλογή Μπύρας: Κεφάλαιο Weissbier

Όλοι αγαπάμε την καλή μπύρα όμως πως θα βρούμε μια που θα ταιριάζει στα γευστικά μας γούστα; Ένας οδηγός που ίσως σας κατευθύνει για να ξεχωρίζεται τι σας κάνει από τις άπειρες επιλογές που κυκλοφορούν!

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις την γεύση. Οι περισσότεροι προτιμούν τις γλυκές και πικρές καθώς αυτές τις γεύσεις εντοπίζουν πιο εύκολα οι γευστικοί μας κάλυκες με αποτέλεσμα και να μας ευχαριστούν. Το μυστικό είναι ότι όσο περισσότερες μπύρες δοκιμάζεις θα ανακαλύπτεις πως έχουν πολλές διαφορές τελικά μεταξύ τους. Κάποιες είναι πιο ξινές, ενώ κάποιες άλλες πιο «πιπεράτες». Ας δούμε τις weisse για αρχή.

Weissbier είναι η γερμανική τους ονομασία και μεταφράζονται ως λευκές ή θολές μπύρες. Είναι μια αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων καθώς είναι πολύ αρωματικές, με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ -οι περισσότερες-, ενώ υπάρχουν πολλές και αρκετά οικονομικές στο εμπόριο. Σε τι διαφέρει όμως μια weisse από τις υπόλοιπες; Έχουν υψηλά ποσοστά σταριού όπου μαζί με το κριθάρι δίνουν ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα. Η μεγάλη όμως διαφορά είναι στη μαγιά. Οι μπύρες weisse χρησιμοποιούν αφροζύμες. Με άλλα λόγια, οι διαφορετικού τύπου ζυμομύκητες προσδίδουν και ξεχωριστά γευστικά αποτελέσματα. Οι αφροζύμες τις περισσότερες φορές δεν φιλτράρονται για να παραμένουν υπολείμματα στο τελικό προϊόν. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν πίνουμε μια weisse μπύρα υπάρχει το λεγόμενο ”κατακάθι” της μαγιάς.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι ο πολύ πλούσιος αφρός που δημιουργούν καθώς όταν ανοιχτούν οι αφροζύμες κάνουν επαναζύμωση εντός του ποτηριού. Γι” αυτό το λόγω και χρειάζεται «τέχνη» για να την σερβίρεις. Πάντα πρέπει να στρέψουμε το ποτήρι στο μπουκάλι και με αργές κινήσεις να βάλουμε την μπύρα μας, ενώ σιγά σιγά, θα το φέρνουμε προς τον κάθετο άξονα. Κάπου στο τελευταίο 1/4 σταματάμε και κουνάμε το μπουκάλι με σκοπό να «ξυπνήσουμε» και να ξεπλένουμε τη μαγιά που έχει κολλήσει στα τοιχώματα ώστε να την τοποθετήσουμε με έναν εντυπωσιακό αφρό μέσα στο ποτήρι μας. Να θυμάστε η τελευταία σταγόνα είναι πάντα και η πιο γευστική καθώς περιέχει περισσότερη μαγιά!

Ας δούμε μερικές μπύρες που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε μια μας έξοδο:

Weihenstephaner Vitus

Weihenstephaner Vitus

Έχει ανοιχτό χρώμα, πιπεράτη γεύση, μαγιά κορυφαίας ποιότητας που σε συνδυασμό με την παραδοσιακή Double – Mash μέθοδο παραγωγής την καθιστούν μια ιδιαίτερη μπύρα με μεγάλο σώμα και ξεχωριστή γεύση. Προσοχή διότι είναι γλυκιά και πίνεται εύκολα με 7,7% alc. Είναι κορυφαία επιλογή και αρκετά οικονομική για την ποιότητα της καθώς είναι στα όρια των weisse και των special. Οι εκλεπτυσμένοι ουρανίσκοι θα την εκτιμήσουν!

Paulaner Hefe Weiss

DSC_0213

Ίσως η γνωστότερη Weiss στη ελληνική αγορά , απ” τα μεγαλύτερη ζυθοποιϊα της Βαυαρίας. Μια μπύρα με πλούσια φρουτώδη γεύση. Έχει τόνους μπανάνας στο τελείωμα και αποτελεί αγαπημένη των Ελλήνων. Παρά την μαζικότητα της παραμένει μια εξαιρετική μπύρα με ισορροπία για weisse. Με το 5.5% alc  σίγουρα πάτε και για μια δεύτερη ενώ είναι η ιδανική για την «πρώτη» σου φορά.

König Ludwig Weissbier

DSCN4488

Ξεπερνά κάθε απλή weisse στην κατηγορία της καθώς είναι μια εκπληκτική αρωματική μπύρα. Έχει σχετικά απαλή γεύση που αφήνει το περιθώριο να καταλάβεις πιο σύνθετες νότες που θυμίζουν μήλο και φλούδα από λεμόνι και διακριτά αρώματα από πικάντικο πιπέρι. Προσωπικά θα συνιστούσα κάποιος να μην ξεκινήσει με αυτή καθώς θα θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν θα το ικανοποιεί κάποια άλλη weisse. Με μόλις 5% alc την κάνει ιδανική και απολαυστική.

Franziskaner Weissbier

Franziskaner

Φτιάχνεται από σιτάρι με γεμάτο και απαλό σώμα, δροσερή και σπινθιρίζουσα ενώ θυμίζει πού σίκαλη καθώς είναι πιο ξινή από τις συνηθισμένες weisse. Έχει πλούσιο λευκό αφρό το ελαφρύ άρωμα μπανάνας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πιπεράτη αίσθηση που αφήνει στο τέλος μαζί με μια σχετικά ξινή και ευχάριστη γεύση και έντονες νότες παλαίωσης καθώς έχει σχετικά μεγαλύτερα επίπεδα μαγιάς από τις άλλες μπύρες. Είναι ελαφριά με 5% alc για απαιτητικούς και τολμηρούς ουρανίσκους.

Βεργίνα Weiss

Vergina Weiss

Αντάξια των γερμανικών η ελληνική Βεργίνα είναι μια μπύρα που αλλάζει τα δεδομένα. Είναι σταρένια, αφρώδης μπύρα με θολή όψη, η οποία προέρχεται από την ειδική αφροζύμη που περιέχει. Tα συστατικά της είναι βύνη σιταριού, βύνη κριθαριού, ειδικά καραμελοποιημένες βύνες σιταριού, αρωματικός λυκίσκος Tettnanger, αφροζύμη και νερό. Η ειδική αφροζύμη από την οποία παρασκευάζεται, της δίνει ένα πλούσιο άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα. Έχει 5,4% alc και σίγουρα θα σας κερδίσει και θα γίνεται φανατικοί της.




Στεφανιδάκης Παναγιώτης

Στεφανιδάκης Παναγιώτης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδει το πάθος του μέσω του Beeroskopio! Είναι επίσης Super User του Untappd!


Πώς να Ανοίξετε μια Μπύρα Μόνο με Ένα Κομμάτι Χαρτί

Τώρα που ο καιρός ανοίγει και το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, το αγαπη

Το υγιεινό ποτό που προστατεύει από το διαβήτη…η μπύρα!

2nd BeerBartender Awards


Τα 10 καλύτερα μέρη της Ευρώπης για μπύρα

Η μπύρα είναι το απόλυτο ποτό όλων των εποχών. Τώρα που σιγά σιγά το καλοκαίρι έρχε

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση!Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Μπύρα-Φαγητό-Ελλάδα: Ισοσκελές τρίγωνο;


Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Leave a Reply