Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξαιρετική συνταγή που περιέχει λουκάνικα με κυδώνια ενώ προφανώς συνοδεύεται και από το αγαπημένο μας ποτό, την μπύρα. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο funkycook.gr και εμείς την αναδημοσιεύουμε.

Συνταγές-με-ΚυδώνιαΑυτή την εποχή ξεκινάνε οι γουρ’νοχαρές ένα παλιό ελληνικό έθιμο όπου κάποιες περιοχές της Ελλάδας ακόμη αναβιώνουν μέχρι και σήμερα. Η γουρν’οχαρά είναι αυτό που καταλαβαίνεις, η χαρά του γουρουνιού, εντάξει, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα από τα πιο «ευχάριστα» έθιμα αλλά είναι κομμάτι της παράδοσης μας.
Στην γιορτή αυτή τα παλιά χρόνια ετοίμαζαν τα λουκάνικα, τσιγαρίδες, πατσά και προετοίμαζαν το χοιρινό κρέας των Χριστουγέννων, μέσα από ένα συλλογικό γλέντι ανοιχτό σε όλο το χωριό!

Τα λουκάνικα είναι προφανώς το πιο αγαπημένο έδεσμα του Ελληνικού τραπεζιού και της παρέας, ειδικά τα τελευταία χρόνια τα φρέσκα χοιρινά λουκάνικα τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, ενώ παλιά θυμάμαι ότι περιμέναμε να έρθουν Χριστούγεννα για να το απολαύσουμε!

Ο παππούς μου ήταν μεγάλος μαέστρος στο λουκάνικο, τα καρύκευε τόσο σωστά που ήταν λουκούμι! Μπορώ να πω ότι τα λουκάνικα είναι σαν μια ωραία Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση, γι΄αυτό και τα προτιμώ πάντα στο γιορτινό τραπέζι!

Φέτος αποφάσισα τα λουκάνικα να τα παντρέψω με τα κυδώνια και με μπύρα, ξέρεις εμείς οι food bloggers ζούμε τα Χριστούγεννα λίγο νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο…

Ο Φάνης που μου έφερε τα λουκάνικα μου είπε ότι είναι γλύκισμα, κι έτσι έπραξα!

Για το φαγητό αυτό ήθελα μια μπύρα με εκλεπτυσμένη γεύση, φίνα αρώματα και την διακριτική παρουσία του λυκίσκου καθώς τα αρώματα από τα μπαχαρικά ήταν ήδη ζωηρά!

Μια μπύρα που αγαπώ είναι η Fischer, μοιάζει λες και είναι φτιαγμένη για τα δικά μου γούστα και αυτή ήταν η επιλογή μου, τόσο για να την προσθέσω στο φαγητό μου όσο και για να συνοδεύσω το φαγητό.




 

Χριστουγεννιάτικες-Συνταγές-με-ΛουκάνικαΥλικά

  • 2 κυδώνια
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 ml. μπύρα Fischer
  • 250 ml. ζωμό κρέατος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 7-8 κόκκους άρκευθος (κεδροκούκουτσα)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • Μπούκοβο, προαιρετικά
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια (όπως τις πατάτες κυδωνάτες) και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια.
  2. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα κυδώνια με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι.
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά και τα κεδροκούκουτσα σπασμένα σε γουδί, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
  4. Κόβουμε τα λουκάνικα σε μέτρια κομμάτια, τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά και τα κεδροκούκουτσα σπασμένα σε γουδί, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
  6. Κόβουμε τα λουκάνικα σε μέτρια κομμάτια, τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα.
  7. Σβήνουμε με μπύρα και μέλι, προσθέτουμε τα λουκάνικα στα κυδώνια.
  8. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και απολαμβάνουμε υπεύθυνα με παγωμένη μπύρα Fischer.

Το υγιεινό ποτό που προστατεύει από το διαβήτη…η μπύρα!

10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Μπύρα: ελιξίριο ομορφιάς!

Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊν

Σαπούνι με μπύρα για λούσιμο

Έχουν βγει στην αγορά άπειρα προϊόντα με εκχυλίσματα μπύρας πράγμα που δείχνει το


Θερμίδες και αλκοολούχα ποτά

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που τροφοδοτούν την επιδημία της παχυ

Η μπύρα δυναμώνει το σπέρμα

Η μπύρα ενισχύει την ανδρική γονιμότητα σε αντίθεση με τον καφέ και τη χορτοφαγία,

Οι 10 λόγοι που πρέπει να πίνουμε μπύρα. Με μέτρο…

Οι γιατροί λένε συχνά για τις ευεργετικές συνέπειες που έχει ένα ποτήρι κρασί την


Μπύρα: Κουτάκι, Μπουκάλι ή Βαρέλι

Leave a Reply