Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Μπύρες ιδιαίτερες και συναρπαστικές-με ποιότητα,προσωπικότητα και αρωματικό/γευστικό βάθος πού ξεσηκώνουν-παγκόσμια-ανάμικτα συναισθήματα:ο ενθουσιασμός διαδέχεται τον θαυμασμό κι’από εκεί την απορία για το σχεδόν απίστευτο τού προϊόντος.

Έ,δέν είναι απίστευτο-είναι “απλώς” ένα ακόμα αποτέλεσμα τής συνάντησης τής σοβαρότητας μέ τήν αφοσίωση!Καί μαζί τους βέβαια,η μεγάλη ιδιαιτερότητα:τίς καταπληκτικές αυτές μπύρες τίς φτιάχνουν μοναχοί (τού Τάγματος τών Τραππιστών),υποχρεωτικά μέσα στίς μονές τους.

Η Ιστορία πάει μακριά,τόσο μακριά πού σέ ζαλίζει από τήν σημασία καί τό βάθος της.Ξεκινάει από τό 1098 (!!!),όταν μία ομάδα Βενεδικτίνων μοναχών αποφάσισε νά επιστρέψει στίς αυστηρές παραδόσεις τού μοναστικού κινήματος στήν Δυτική Ευρώπη.Βρισκόμαστε,μάλιστα,στήν εποχή καί στίς συνθήκες όπου από τούς ίδιους μοναχούς ξεκίνησε η Ιστορία τών κρασιών τής Βουργουνδίας.Η δημιουργία τού τάγματος τών Τραππιστών αυτή καθαυτή ξεκίνησε τόν 17ο αιώνα,όταν αυτή η ομάδα τών αφοσιωμένων μοναχών εγκαταστάθηκε στό αββαείο τής Τrappe.Πήρε όμως οριστικά σάρκα καί οστά μόλις τό 1892,μέ τήν οριστικό διαχωρισμό τών Τραππιστών από τούς Cicterciens (τού περίφημου Βουργουνδικού αββαείου τού Citeaux).Κάπως έτσι ξεκίνησε καί η μαγευτική σχέση τών Τραππιστών μέ τήν ζυθοποιία καί τήν τυροκομία,ως αποτέλεσμα-επιπλέον-τής ανάγκης τους γιά τήν ομαλή συντήρηση τών μονών.Μία σχέση πράγματι “μαγείας” καί αφοσίωσης πού μάς προσφέρει μπύρες πού η ποιότητα τους είναι αρκετά δύσκολο νά περιγραφεί μέ λόγια

Σήμα αυθεντικότητας

Σήμα αυθεντικότητας

Κανόνες,κριτήρια καί τρόπος παρασκευής

Γιά νά έχει δικαίωμα νά έχει τό προνομιακό όνομα “Trappiste”,η μπύρα πρέπει απαραίτητα
1. νά φτιάχνεται μέσα σέ μονή Τραππιστών
2. τό προιόν νά φτιάχνεται από τούς ίδιους τούς μοναχούς ή κάτω από τόν άμεσο έλεγχο τους.Συνήθως,τήν μπύρα τήν φτιάχνουν οι ίδιοι οι μοναχοί.
3. τό μεγαλύτερο μέρος τών εσόδων νά πηγαίνει αποδεδειγμένα στήν χρηματοδότηση αγαθοεργειών καί κοινωνικών δραστηριοτήτων

Οι Μοναστηριακές (Τραππιστικές) μπύρες είναι μέρος τής μεγάλης οικογένειας από μπύρες “υψηλής ζύμωσης”,τής οικογένειας πού στήν Αγγλία αποκαλούν ales.Τά κριτήρια παρασκευής είναι πολύ αυστηρά (πώς αλλοιώς θά απολαμβάναμε τόσο σπουδαίες μπύρες;) καί ορίζονται από τήν “Διεθνή Ένωση Τραππιστών”.

Οι ales φτιάχνονται λοιπόν μέ τήν λεγόμενη “υψηλή ζύμωση”.Είναι ο τρόπος όπου γιά νά αρχίσει η ζύμωση,προστίθεται “υψηλή” μαγιά.Αυτή η ιδιαίτερη μαγιά όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση,ανεβαίνει στήν επιφάνεια τής μπύρας.Έχουμε εδώ νά κάνουμε μέ μία τεχνική αρκετά πρωτόγονη,πού εφευρέθηκε όταν δέν υπήρχαν ακόμα παστερίωση καί ψύξη.Μπορεί οι μπύρες υψηλής ζύμωσης νά είναι πολύ ευαίσθητες καί νά έχουν σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής,η παρασκευή τους όμως τούς προσφέρει καταπληκτικό βάθος καί ένταση-μαζί βέβαια μέ ποιότητα μεγατόνων.Κατά τήν εμφιάλωση τους,σέ όλες τίς Μοναστηριακές μπύρες προστίθεται ζύμη καί ελάχιστη μαύρη ζάχαρη.Έτσι,προκαλείται δεύτερη ζύμωση μέσα στήν φιάλη-πού κι’αυτή έχει μέρος τής “ευθύνης” γιά τόν τόσο ξεχωριστό χαρακτήρα καί ποιότητα τού προιόνοτος.




ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ-Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Γιά πραγματικά πολλά χρόνια,οι Trappistes μπύρες ήταν-καί δικαίως-εξαιρετικοί συνοδοί after-dinner στιγμών.Λειτουργούσαν καί σάν “ποτό”,από εκείνα πού απολαμβάνεις χωρίς φαγητό-όταν θέλεις νά πιείς ένα σοβαρό ποτό καί όχι απλώς ένα thirst quencher.Θά έπρεπε παρόλα αυτά νά είμαστε ευγνώμονες σ’εκείνους τούς “αναθεωρητές” πού μέσα στίς Μοναστηριακές μπύρες είδαν καταπλητικές δυνατότητες συναρπαστικών συνδυασμών μέ φαγητό,πιστεύοντας ότι πρέπει νά τούς φερθούμε εικονοκλαστικά-σπάζοντας τόν πάγο τού μονοδιάστατου ρόλου τους.

Τελικά,δέν πρόκειται απλώς γιά πείραμα ή γιά avant guarde χειρισμούς κάποιων περίεργων.Είναι πλέον γεγονός,οι Μοναστηριακές μπύρες τών Τραππιστών μοναχών (τού Βελγίου καί τού μοναδικού στήν Ολλανδία) ταιριάζουν υοπέροχα μέ φαγητό.

Μοναστηριακές Μπύρες

Μοναστηριακές Μπύρες

Περνώντας στήν πράξη,θά διαπιστώσουμε οι ίδιοι ότι η “γλύκα” καί τό παχύ “σώμα” πού προσφέρουν στήν γευστική δοκιμή είναι τό στοιχείο ακριβώς πού τούς ανοίγει τήν τεράστια βεντάλια τών επιλογών γιά τήν σχέση τους μέ τό φαγητό.Υπάρχει,ωστόσο,ένα ακόμη καθοριστικό στοιχείο:επειδή είναι μπύρες μέ πάχος καί ισχυρή προσωπικότητα,τό φλέρτ τους μέ τά πλούσια καί έντονα φαγητά είναι αρκετά σαφές.Κι’έτσι αποφεύγοντας τά ψάρια,θά φροντίσουμε νά τούς προσφέρουμε κυρίως παχειά φαγητά τής κατσαρόλας μέ μυρωδικά καί πλούσιες σάλτσες.Μοσχάρι,βοδινό,χοιρινό καί αρνί είναι τά κρέατα πού θά χρησιμοποιήσουμε-αλλά επειδή έρχονται Χριστούγεννα,δέν θά τούς αρνηθούμε τήν γεμιστή γαλοπούλα μέ τήν “γλυκιά” γέμιση από κάστανα καί κουκουνάρια νά ολοκληρώνει τό φλέρτ μέ τά γλυκά αρώματα καί flavours κάθε Μοναστηριακής μπύρας.Μία ποικιλία πλούσιων καί έντονων κρεμωδών τυριών (Brie,Camembert,Livarot,Maroilles,Munster) θά τούς πήγαινε,επίσης,γάντι.

Καί last but not least,από προσωπική εμπειρία σάς βεβαιώνουμε ότι η χρονολογημένη vintage Chimay Bleue είναι εκπληκτική μέ brioche μήλου,μηλόπιτα,σοκολάτα καί Χριστουγεννιάτικη Αγγλική πουτίγκα!Τά παχιά,καραμελωμένα γευστικά χαρακτηριστικά τής μπύρας τό εγγυώνται.




ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

Μόνο επτά ζυθοποιεία μοναχών(έξι στό Βέλγιο καί ένα-La Trappe-στήν Ολλανδία) παράγουν αυθεντική μοναστηριακή (Trappiste) μπύρα,σέ μία αρκετά μεγάλη γκάμμα τύπων.Σάς προτείνουμε τίς πιό ενδιαφέρουσες.

1.Chimay Bleue “Grande Reserve”
Σέ φιάλη μέ φελλό,πού μοιάζει μέ τής Σαμπάνιας.Χάλκινο-καφετί χρώμα καί παχύς αφρός.Η γλύκα της συμπληρώνεται από ελαφριά πικράδα.Διαθέτει απίστευτο βάθος από φρουτώδη καί πιπεράτα χαρακτηριστικά.Μέ παλαίωση μερικών ετών,η κανέλλα καί τά μπαχαρικά-μαζί μέ ανθώδεις τόνους-θά αποκτήσουν καταπληκτική φινέτσα

2.Orval
Πορτοκαλόχρωμη,πρός τό χάλκινο.Ιδιαίτερα πυκνός αφρός.Οι φρουτώδεις καί διακριτικά οινώδεις τόνοι,μαζί μέ τό τσιμπηματάκι από τόν λυκίσκο,δημιουργούν θαυμάσια γευστική πολυπλοκότητα.Όξινη επίγευση

3.Rochefort 10
Κοκκινωπό χρώμα καί πολύ πηχτός αφρός.Πολύ ελκυστικά αρώματα σύκου καί μελιού,περνούν στήν παχειά γεύση.Πολύ καλή επίγευση.

4.Westmalle Trippel
Πολύ ανοιχτόχρωμη,σκουρωπή ξανθιά.Φρουτώδες άρωμα,μέ ωραίο άγγιγμα λυκίσκου.Απαλή,κρεμώδης,φινετσάτη καί κομψή γεύση-μέ έντονα φρουτώδη στοιχεία.Μακρύτατη επίγευση.

5.La Trappe “Quadrupel” (από τήν Ολλανδία)
Υπέροχο χρώμα κεχριμπαριού.Άρωμα σταφίδας,δαμάσκηνου καί μαύρης ζάχαρης.“Θερμή” γεύση,παχειά καί απαλή,ελαφρά γλυκιά καί διακριτικά πικρή.

Το άρθρα είναι του Αλέξανδρου Σακκά (alexsakkas.wine@gmail.com) και δημοσιεύτηκε στο nooz.gr


2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση!Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply