Μπύρα-Φαγητό-Ελλάδα: Ισοσκελές τρίγωνο;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που αν σχημάτιζες κάποια φράση που να περιείχε τις λέξεις «μπίρα» και «γαστρονομία», ή θα σε περνούσαν για τρελό ή, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς για άσχετο. Η μπίρα ήταν τόσο καλοδεχούμενη στο τραπέζι ενός καλού δείπνου όσο και μια καλή ποσότητα κόκκων… σαλμονέλας. Κανείς «σώφρων γευσιγνώστης» δεν πίστευε ότι είναι δυνατόν να συνδυαστεί με μπίρα κάτι άλλο εκτός από τα γνωστά fast food.

beer and food

Beer and food pairing

Οι καιροί όμως άλλαξαν και σήμερα πολλές μικροζυθοποιίες υψώνουν τις γροθιές τους στις πρώτες γραμμές κινημάτων όπως το slow food και άλλα αντίστοιχα. Σε πολλά top class εστιατόρια της Ευρώπης υπάρχουν πια και προτάσεις μπίρας στις λίστες κρασιών. Βέβαια, για πολλές χώρες, η συνοδεία του φαγητού με μπίρα δεν είναι καινούργια ιστορία. Στην Αγγλία, το Βέλγιο ή την Τσεχία, για παράδειγμα, όπου η καλλιέργεια του κριθαριού είναι πολύ πιο διαδεδομένη από του αμπελιού, η μπίρα αποτελούσε πάντα βασικό συνοδευτικό του φαγητού.

Ο ευρωπαϊκός ερωτισμός για το κρασί, εκτός από τις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες, είναι ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Η ρομαντική, αισθησιακή ατμόσφαιρα της απόλαυσης του κρασιού υπό το φως των κεριών έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των απανταχού ευζωιστών. Το κρασί μπορεί να έχει κερδίσει τις πρώτες μάχες, αλλά ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει. Η μπίρα έχει να επιδείξει πάνω από 100 διαφορετικά είδη, με χιλιάδες φυσικά αρωματικά συστατικά.

Οι αρμονικοί συνδυασμοί είναι άπειροι. Όστρακα, όπως χτένια και γυαλιστερές ταιριάζουν τέλεια με μπίρες Stout όπως η Murphy’s ή η Marston’s Oyster Stout. Με τα ψητά ψάρια χρειάζεται μια φρέσκια μπίρα, με την έντονη πικράδα του λυκίσκου, όπως είναι οι κλασικές ξανθιές Pilsner ή Weissbier που βγάζουν εξαιρετικά αρώματα κόλιανδρου και εσπεριδοειδών – η σπιρτάδα του λυκίσκου ενισχύει τη γεύση των ψαριών, μειώνοντας και τη λιπαρότητα τους. Τα παστά ψάρια από την άλλη, θέλουν οξύτητα: μια βελγική Lambic ή μία κόκκινη Αle είναι άψογοι συνοδοί. Για τα τεμπέλικα βράδια στη βεράντα, ειδικά με το ποδόσφαιρο, με την κλασική πίτσα χρειάζεται κάτι που να μπορεί να ισορροπήσει τη γλυκύτητα της ντομάτας. Μια Pale Ale ή κάποια καλή Lager θα δώσουν άλλη διάσταση στην ταπεινή πίτσα με την πικάντικη γεύση τους.

beer and food

Συνδυασμός μπύρας με φαγητό

Πολύ καλή ιδέα, όμως, είναι και η χρήση της μπίρας σαν μαρινάδα ή ακόμη και σαν σάλτσα. Οι μπίρες με υψηλή οξύτητα, όπως οι βερολινέζικες Weisse, μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν το ξίδι ή το λεμόνι σαν dressing σε σαλάτα. Κι αν προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς, τότε μια Βrown Αle όπως η Newcastle είναι το τέλειο dressing. Σαν μαρινάδα για κρέας στην αγαπημένη μας σχάρα, μια σκούρα Αle μπορεί να το κάνει και πολύ τρυφερό και πολύ νόστιμο μιας και στα κάρβουνα η μπίρα καραμελώνει υπέροχα, δίνοντας στο κρέας ονειρεμένα αρώματα.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι και ο συνδυασμός της μπίρας με πικάντικες κουζίνες. Όπως λέει και ένας Αμερικανός συγγραφέας σε ένα βιβλίο του για μπίρα και φαγητό, ενώ το κρασί απλώς φλερτάρει με τα πικάντικα φαγητά, η μπίρα χορεύει παθιασμένο τανγκό μαζί τους. Οι γεύσεις της μπίρας δένουν ιδανικά με τις γλυκόξινες και πικάντικες γεύσεις από διάφορες εθνικές κουζίνες: καθαρίζοντας με το ανθρακικό τους τη γεύση, κάνουν την κάθε μπουκιά να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη. Ακόμη και για τα γλυκά, όμως, υπάρχουν ιδανικοί σύντροφοι. Ένας παραδεισένιος συνδυασμός είναι αυτός της σοκολάτας με μια βελγική γλυκιά μπίρα, αρωματισμένη με framboise. Κι οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι…




Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι έχουμε μάθει να λαχταράμε με το φαγητό μας κυρίως κρασί και ούζο, ενώ χρησιμοποιούμε την μπίρα κυρίως για να ξεδιψάσουμε. Αυτό βέβαια δεν γίνεται με μια Pale Ale, μπορείς όμως να συνοδεύσεις το φαγητό σου, απολαμβάνοντας συγχρόνως την ξεδιψαστική της αίσθηση. Ο κόσμος της μπίρας γίνεται όλο και πιο πλούσιος και στην Ελλάδα. Νέες γεύσεις και ιδέες, καινούργια ονόματα, έρχονται να πλαισιώσουν τα γνωστά και δοκιμασμένα, συμπληρώνοντας όλο και καλύτερα το πολύχρωμο μωσαϊκό της μπίρας.

Όπως έχω ξαναγράψει, η μπίρα είναι το πρώτο αλκοολούχο ποτό που άγγιξε τα ανθρώπινα χείλη. Για χιλιάδες χρόνια, πολλοί λαοί την έπιναν με το φαγητό τους και ολόκληρες γευστικές κουλτούρες στήθηκαν πάνω σε αυτούς τους συνδυασμούς. Δεν είναι δυνατόν να έρθουμε εμείς τώρα και να αλλάξουμε όλα αυτά μέσα σε 40 ή 50 χρόνια. Την πνευματικότητα δεν μας τη δίνει το ποτό. εμείς τη δίνουμε στο ποτό με τον τρόπο που το πίνουμε. Δοκιμάστε μπίρα – «κάνει καλό», όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.

Στεφανιδάκης Παναγιώτης

Στεφανιδάκης Παναγιώτης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδει το πάθος του μέσω του Beeroskopio! Είναι επίσης Super User του Untappd!

Leave a Reply