Bitter Pale Ale

youngs bitter

Όπως πολλά είδη μπύρας, η pale ale ή αλλιώς bitter ale προέκυψε από μια καινοτομία στην τεχνολογία της ζυθοποιίας. Οι ζυθοποιίες στο Burton-on-Trent της Αγγλίας έψαχναν  έναν τρόπο για να φτιάξουν μια πιο χλωμή (pale) μπύρα. Οι κλίβανοι δούλευαν κυρίως με  ξύλο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Αυτό συχνά οδηγούσε το κάψιμο του κριθαριού. Βρήκαν ότι ο ημίκαυστος άνθρακας, μια επεξεργασμένη μορφή του άνθρακα, τους έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν πολύ πιο ανοιχτόχρωμη από οποιαδήποτε βρετανική μπύρα παρασκευάζεται μέχρι σήμερα. Κι αυτή ονομάστηκε Bitter Pale Ale.

Διάδοση
Η έκφραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, ως μέρος της ανάπτυξης και της διάδοσης των Pale Ale. Μπορεί οι ζυθοποιίες θα κατηγοριοποιούν τις μπύρες τους ως “pale ale”, ωστόσο οι πελάτες θα αναφέρονται σε αυτές συνήθως με το χαρακτηρισμό “πικρή”- bitter. Θεωρείται ότι οι πελάτες χρησιμοποίησan τον όρο πικρή για να διαφοροποιήσουν αυτού του είδους τις μπύρες που έχουν πιο έντονη τη γεύση και την πικράδα του λυκίσκου. Οι φαν της Bitter Pale Ale τείνουν να κατηγοριοποιούν και τις bitter σε “session” ή “ordinary” bitter (έως 4,1% αλκοόλ), “best” ή “special” bitter (μεταξύ 4,2% και 4,7% αλκοόλ) και “strong” bitter (4,8% αλκοόλ και άνω).

Στυλ
Ο τύπος του νερού που χρησιμοποιείται φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό για αυτό το είδος. Ζυθοποιίες από όλο τον κόσμο που παράγουν αυτό το στυλ μπύρας, συχνά εργάζονται σκληρά για να αναπαράγουν το φυσικό νερό της αρχικής ζυθοποιίας στο Burton. Θα χρησιμοποιήσουν λυκίσκο και μαγιά που είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αγγλική μπύρα αλλά θα κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν ένα τόσο “σκληρό” νερό όσο αυτό στο Burton-on-Trent.

Συστατικά:
Φυσικά χρησιμοποιείται, χλωμή βύνη (pale malt). Ο λυκίσκος περιλαμβάνei παραδοσιακά Fuggles, Kent Goldings και Northern Brewer με την Cascades, Mt. Hood και άλλες τοπικές ποικιλίες να εμφανίζονται μόνο στην αμερικανική παραγωγή.




Γευσιγνωσία:
Η παραδοσιακή βρετανική pale ale, η οποία είναι πικρή, είναι ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα. Έχει άρωμα βύνης και ελαφρύ άρωμα λυκίσκου για εξισορρόπηση.

Συνδυασμός με φαγητό:
Μπορείτε να την απολαύσετε με μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πικάντικων πιάτων από την Ινδία και την Ασία. Οι Pale Ale που παρασκευάζονται εκτός Αγγλίας, τείνουν να βασίζονται περισσότερο στο λυκίσκο με λιγότερη γεύση βύνης, ώστε να πηγαίνουν καλύτερα με τα απλούστερο πιάτα, όπως τα ψητά κρέατα.

Κυριότερες μπύρες αυτής της κατηγορίας είναι η Youngs Bitter και η Bass Ale