Porter

porter beerΗ ιστορία της porter δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί, όπως συμβαίνει με άλλες μπύρες. Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που είναι γενικά αποδεκτές. Η porter αναπτύχθηκε ως συνταγή για μια μπύρα που μιμήθηκε το αποτέλεσμα της λαϊκής πρακτικής συνδυασμού μπύρας, συνήθως brown και mild ales. Έτσι το πρωτο της παρατσούκλι ήταν «entire». Πώς τελικά έφτασε να ονομάζεται porter είναι μια ιστορία που χάνεται στην ιστορία αν και πολλοί υποστηρίζουν την ιστορία Ντάρλινγκ, ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ​​αχθοφόροι(porter) του Λονδίνου ήταν μεγάλη φαν της μπύρας.

Ιστορία
Το 1802 ο John Feltham έγραψε μια εκδοχή της ιστορίας της μπύρας porter που έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα περισσότερα συγγράμματα σχετικά με το θέμα. Πολύ λίγα από την ιστορία του Feltham είναι αποδεδειγμένα και τα περισσότερα βασίζονται σε μια επιστολή που γράφτηκε από τον Obadiah Poundage (ο οποίος είχε εργαστεί για δεκαετίες στο εμπόριο ζυθοποιίας Λονδίνου) το 1760. Ο Feltham είχε παρερμηνεύσει τμήματα του κειμένου, κυρίως λόγω της έλλειψης εξοικείωσης με την ορολογία της ζυθοποιίας. Ισχυρίστηκε ότι κατά το 18ο αιώνα, στο Λονδίνο εμφανίστηκε ένα δημοφιλές ποτό αποτελούμενο από τρία είδη, την ale την μπύρα και την twopenny (η ισχυρότερη μπύρα). Περίπου το 1730, ο Feltham είπε, οτι ένας ζυθοποιός που ονομάζεται Harwood έκανε μια ενιαία μπύρα που ονομάζεται Entire ή Entire Butt, η οποία τελειωποίησε τη γεύση του παραπάνω ποτού και έγινε γνωστή ως «Porter».

Αναφορές για την Porter υπάρχουν από το 1721, αλλά κανείς συγγραφέας πριν τον Feltham δεν επιβεβαιώνει ότι έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί το ποτό των “τριών θεμάτων”. Αντ ‘αυτού, φαίνεται ότι η porter άρχισε να παράγεται με την ωρίμανση της brown ale beer που έγινε στο Λονδίνο. Η Porter ήταν η πρώτη μπύρα που θα ωριμάσει στο ζυθοποιείο και θα αποσταλλή σε κατάλληλη κατάσταση για να πίνεται αμέσως.



Οι πρώτες Porter του Λονδίνου ήταν αρκετά δυνατές (6.5%) μπύρες με τα σύγχρονα δεδομένα. Η αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων έσπρωξε τη βαρύτητα της μπύρας porter προς τα κάτω σε περίπου 1.055, όπου παρέμεινε για το υπόλοιπο της του 19ου αιώνα. Η δημοτικότητα του στυλ αυτού έκανε τις ζυθοποιίες να παράγουν porter σε ακόμα υψηλότερους βαθμούς.

Οι μεγάλες ζυθοποιίες porter στο Λονδίνο πρωτοπορήσαν και στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η χρήση του θερμομέτρου (περίπου το 1760) και το υδρόμετρο (1770). Η χρήση του τελευταίου βοήθησε πολύ στο μετασχηματισμό της porter. Οι πρώτες portwe παρασκευάστηκαν από 100% καφέ βύνη.

Στυλ
Η porter ήταν κάποτε η πιο δημοφιλής μπύρα στην Αγγλία και την Αμερική. Τη θέση της πήρε η pale ale, η οποία στη συνέχεια έχασε τη θέση της από την Pilsner. Σε αντίθεση με την pale ale, η οποία συνέχισε τις πωλήσεις, η porter είχε φθίνουσα πορεία και στις δυο πλευρές του Ατλατικού. Στις ΗΠΑ, η ποταπαγόρευση ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της φθίνουσας πορείας. Στην Βρετανία ο τζίρος μειώθηκε γιατί η φορολόγηση γινόταν βάση της πυκνότητατας OG. Στο τέλος του 20ου αιώνα άρχισε όμως πάλι να παίρνει τα πάνω της

Γευσιγνωσία:
Η porter είναι πολύ σκούρα μπύρα. Το άρωμα της περιέχει συνήθως ήπιες μυρωδιές από  καβουρδισμένους σπόρους, σοκολάτα και ζαχαρωτά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν οσμές καφέ ή γλυκόριζα.

Σε αυτή την κατηγορία μπύρας ανήκουν οι Fullers London, Anchor και Porterhouse Oyster.