Wheat

wheatbeerΜπορούμε να πούμε ότι η μπύρα σιταριού (wheat beer) είναι η παλαιότερη που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Πιο σωστά, με το μίγμα του κριθαριού με το σιτάρι, χαμηλή έως ανύπαρκτη παρουσία λυκίσκου, θολή εμφάνιση, και συχνά εμφανή γεύση μαγιάς, είναι η μόνη μπύρα που ακόμα παρασκευάζεται όπως οι πρώτες μπύρες. Οπως και να το δείτε η Wheat Beer είναι σίγουρα μία από τις παλαιότερες μπύρες. Η πρώτη μπύρα σιταριού, η Hefeweizen, προέρχεται από τη Βαυαρία, όπου η δημοτικότητά της επέζησε όταν πολλές άλλες γερμανικές μπίρες αντικαταστάθηκαν με τις lager.

Στυλ
Σύμφωνα με το Reinheitsgebot, το γερμανικό νόμο για την καθαρότητα της ζυθοποιίας, το σιτάρι απαγορεύθηκε ως συστατικό της μπύρας. Το στυλ επιβίωσε μέσα από ένα ειδικό διάταγμα που επέτρεψε για πρώτη φορά την βασιλική οικογένεια των Degenbergers, και αργότερα των Wittlesbachs, να είναι οι μόνοι που παράγουν τέτοια μπύρα. Ο βασιλικός έλεγχος της τελικά έσπασε από τον Georg Schneider, αν και αποτέλεσε μια ειδική εξαίρεση στον κανόνα. Κατά τον 20 αιώνα ο νόμος άλλαξε και το σιτάρι στη ζυθοποιία πλέον επιτρέπεται κανονικά.

Συστατικά:
Αρκετά είδη μπύρας σιταριού δεν περιέχουν σχεδόν τίποτα. Το παραδοσιακό βαυαρικό στιλ περιέχει τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού – αν και συχνά πολύ περισσότερο, βύνη κριθαριού, λυκίσκο Noble, νερό και μαγιά. Η μαγιά που χρησιμοποιείται είναι μια εξειδικευμένη μαγιά ale και συμβάλλει στο άρωμα και τη γεύση. Οι διάσημες λευκές μπύρες του Βελγίου περιέχουν επίσης βυνοποιημένο σιτάρι καθώς και τα μπαχαρικά. Αμερικανοί ζυθοποιοί χρησιμοποιούν συχνά κανονικές μάγιες ale και προσθέτουν φρούτα ή άλλες γεύσεις στη wheat beer.




Γευσιγνωσία:
Οι παραδοσιακές Βαυαρικές Hefe Weizen είναι θολές από τις πρωτεΐνες του σιταριού και τη μη-διαλυμένη μαγιά. Έχει ένα παχύ, λευκό και μακράς διαρκείας αφρό. Το άρωμα της θυμίζει αυτό της μπανάνας και του γαρίφαλου. Το ίδιο αντιλαμβανόμαστε και στη γεύση χωρίς καμία πικρία εξαιτίας της έλλειψης λυκίσκου.

Γνωστές Wheat είναι η Hefeweizen και η αφιλτράριστη Boulevard.