Πρώτο Πείραμα: Λυκίσκος

Ο ελληνικός σύλλογός ερασιτεχνών ζυθοποιών ανακοίνωσε το πρώτο του πείραμα πριν από λίγο και εμείς το αναδημοσιεύουμε. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αναδειχθεί η γεύση και το άρωμα του αγαπημένου συστατικού πολλών ζυθοποιών, του λυκίσκου. Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ιδέα ο σύλλογος καλεί όλα τα μέλη του και όχι μόνο να φτιάξουν μια μπύρα (στη συγκεκριμένη περίπτωση μια American IPA) με τη χρήση διαφορετικών ειδών λυκίσκου. Στη συνέχεια όλα τα μπουκάλια θα μαζευτούν και θα ακολουθήσει μια συνάντηση για να γευτούν όλοι τα αποτελέσματα και τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε στο site του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ελλάδος

Λυκίσκος

Λυκίσκος

Πείραμα
Με αυτό το πείραμα τα μέλη του συλλόγου θα εκπαιδευτούν στην αναγνώριση του συνολικού χαρακτήρα του λυκίσκου. Δηλαδή τόσο στην πίκρα, όσο και στην γεύση αλλά και το άρωμα κάθε ποικιλίας λυκίσκου. Κάποιοι ζυθοποιοί (π.χ. Mikkel, ΒrewDog) έχουν δημιουργήσει προιόντα με την αντίστοιχη λογική. Εξαιτίας όμως της φύσης του λυκίσκου, δηλαδή την μεταβολής του χαρακτήρα του ακόμα και με τον χρόνο (ακόμα και με την πάροδο λίγων εβδομάδων από την ημερομηνία παραγωγής) σε συνδιασμό με την δυσκολία ανεύρεσης “φρέσκων” παρτίδων προς δοκιμή στην Ελλάδα, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται στον βαθμό που μπορούμε να τον επιτύχουμε σαν σύλλογος.

Συνταγή

Επιλέχθηκε ένα στύλ το οποίο είναι το ιδανικό να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του λυκίσκου, δηλαδή η American IPA!
H συνταγή ακολουθεί τα χνάρια του Mikkel. Με βάση πληροφορίες της συνταγής που υπάρχουν στο διαδίκτυο (μήνυμα του ίδου του Mikkel σε έναν homebrewer), επιλέχθηκε μια συντηρητική προσομείωση της συνταγής. Μια συνταγή με επαρκή βυνώδη βάση για να υποστηρίξει τον κάθε λυκίσκο, χωρίς όμως να τον επισκιάζει.

First Experiment Single Hop IPA
Δεν καταγράφονται τα βήματα της κάθε τεχνικής ξεχωριστά, δίνονται μόνο γενικές κατευθύνσεις.

Grain bill
Εχει γίνει η υπόθεση πως έχουμε brewhouse efficiency 65%, οπότε θα πρέπει να γίνει προσαρμογή της συνταγής για τον εκάστοτε εξοπλισμό.

  • 74% Aμερικάνικο Pale Ale Malt ή Ευρωπαικό Pilsner Malt (όχι Ευρωπαικό Pale Ale Malt)
  • 10% Caramel/Crystal Malt (10L-20L)
  • 8% Flaked Oats, νιφάδες βρώμης από το σουπερ μάρκετ
  • 8% Munich Malt Ι (10L)

Θερμοκρασία σακχαροποίησης 65C 75-90min
Θερμοκρασία mash-out 76C 10min

OG 1.065 (~15.8 Plato)

Hop Schedule

Επιλέχθηκαν τρείς προσθήκες λυκίσκου δίνοντας έμφαση κυρίως στις late hop προσθήκες. O υπολογισμός του X παρακάτω θα γίνεται με βάση τα AA% του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί και θα μεταβάλλεται μόνο ο λυκίσκος που θα βράσει για 60 λεπτά.

  • X gr/l (όγκος στον κάδο ζύμωσης) λυκίσκος για 60′
  • 1.5 gr/l (όγκος στον κάδο ζύμωσης) λυκίσκος για 10′
  • 1.5 gr/l (όγκος στον κάδο ζύμωσης) λυκίσκος για 0′

65 IBU




Ζύμωση

Η ζύμωση θα γίνει με ένα ουδέτερο στέλεχος ζύμης σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για την αρχή της ζύμωσης και αν χρειαστεί αύξηση της θεμοκρασίας στο τέλος για να επιτευχθεί η FG.

Ζύμη: American Ale Yeast
Pitching rate 1gr/λίτρο (όγκο στον κάδο ζύμωσης)
Ζύμωση 19-21C

FG 1.010-1.011 (~3 Plato)

Οptional
Προτείνεται μετά το τέλος της ζύμωσης cold crash/crash chill πριν το dry hopping για αύξηση της απόδοσης του λυκίσκου.

Dry hopping

Επιλέχθηκε dry hopping μετά το τέλος της ζύμωσης για να μεταφέρει αυτούσιο τον χαρακτήρα του λυκίσκου, χωρίς τις μεταβολές που η μαγιά επιτελεί πάνω του, αν προστεθεί προς το τέλος της ζύμωσης.
1 gr/l (όγκο στον fermenter) για 3-5 ημέρες στους 16-18C




Κανόνες
Οι κανόνες δεν είναι υποχρεωτικοί, βοηθούν όμως στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

  • Δήλωση του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί στο forum του συλλόγου (μόνο για τα μέλη) ή στην ιστοσελίδα στο facebook
  • Απαιτούνται συνολικά 12 μπουκάλια 330ml από κάθε συμμετέχοντα, ώστε να δοκιμάσουν όλοι όσοι παραβρεθούν στην δοκιμή
  • Αναγραφή στο μπουκάλι του λυκίσκου που χρησιμοποιήθηκε

Διευκρινήσεις

  • Δύο συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο λυκίσκο
  • Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να λάβει μέρος με όσες παρτίδες επιθυμεί
  • Τα μπουκάλια θα συγκεντρωθούν με συνδρομή των μελών
  • Οργάνωση συνάντησης για την επίσημη δοκιμή των παρτίδων του πειράματος από τον σύλλογο
  • Η δοκιμή θα γίνει απο όλους τους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας την επίσημη φόρμα αξιολόγησης λυκίσκων του συλλόγου
  • Θα γίνει κωδικοποίηση και δημοσιοποίηση των ανιχνευμένων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των λυκίσκων μετά το τέλος του πειράματος

2nd BeerBartender Awards

10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Επιλογή Μπύρας: Κεφάλαιο Weissbier


Μπύρα: ελιξίριο ομορφιάς!

Kwak

Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊν


Διώνη vs Jever

Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Σαπούνι με μπύρα για λούσιμο

Έχουν βγει στην αγορά άπειρα προϊόντα με εκχυλίσματα μπύρας πράγμα που δείχνει το


Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of S

Leave a Reply