Σαπούνι με μπύρα για λούσιμο

Έχουν βγει στην αγορά άπειρα προϊόντα με εκχυλίσματα μπύρας πράγμα που δείχνει το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η μπύρα ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Γιατί όμως να μην φτιάξετε κι εσείς μόνοι σας το δικό σας σαπούνι; Εμείς βρήκαμε τη σωστή συνταγή στο site xeiropoihma.blogspot.gr και σας την παρουσιάζουμε:

Το σαπούνι αυτό, μας προσφέρει επιπλέον καλλυντικές ιδιότητες, κατάλληλες για το λούσιμο των μαλλιών.
Το πρώτο και μέγα καλλυντικό για τα μαλλιά, είναι το ελαιόλαδο. Γι’ αυτό και στην συνταγή μας, εμπεριέχεται σε ποσοστό 90%. Το καρυδέλαιο μας προφέρει, των πλούσιο αφρό του και το αμυγδαλέλαιο επιπλέον μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.
Το συστατικό που ίσος σας παραξενεύει είναι η μπύρα.

Η μπύρα είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο καλλυντικό για την καλή υγεία και δύναμη των μαλλιών. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και να πίνουμε μπύρα, κάνει καλό στα μαλλιά μας.

Γι’ αυτό καλύτερα, λουστείτε με σαπούνι μπύρας….

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι:

  • 500γρ. Ελαιόλαδο με έγχυση δαφνόφυλλων
  • 400γρ. Ελαιόλαδο με έγχυση βοτάνων
  • 50γρ. Έλαιο καρύδας
  • 50γρ. αμυγδαλέλαιο
  • 149γρ. NaOH
  • 183γρ. μπίρα (ξεθυμασμένη)
  • 183γρ. έγχυμα βοτάνων σε απεσταγμένο νερο (δαφνόφυλλα, ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι)
  • Αιθέρια έλαια: δυόσμο, χαμομήλι 5ml από το κάθε ένα

Το ελαιόλαδο λοιπόν είναι το βασικό συστατικό. Μέσα σε αυτό θα κάνουμε έγχυση δαφνόφυλλων και άλλων βοτάνων, θα τα πούμε παρακάτω.

Έγχυση βοτάνων σε ελαιόλαδο
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία υπάρχουν 2 τρόποι για να παραλαμβάνονται τα ενεργά συστατικά των βοτάνων σε έλαιο.
Με τη μέθοδο της θερμοδιαβροχής και με εξανθοσμία
“Θα επιλέξω την θερμοδιαβροχή (ως πιο γρήγορη).”




Για να φτιάξουμε δαφνέλαιο.
Οι πρότυπες ποσότητες είναι:
για 500ml ελαιόλαδο, 250γρ. αποξηραμένα ή 750γρ. νωπά φύλλα δάφνης.

  1. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δάφνης.
  2. Βάζουμε το λάδι μαζί με τα δαφνόφυλλα να ζεσταθούν ήπια, σε μπεν μαρι για 3ώρες.
  3. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά με τη βοήθεια μιας μουσελίνας.
  4. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς (αν τα μπουκάλια είναι σκουρόχρωμα ακόμα καλύτερα).

Έγχυση βοτάνων σε ελαιόλαδο:
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά τώρα για το κοκτέιλ βοτάνων.
Στις ίδιες αναλογίες με αυτές που είπαμε πιο πάνω για τα δαφνόφυλλα (για 500ml ελαιόλαδο, 250γρ. αποξηραμένα ή 750γρ. νωπά βότανα).

Βότανα που θα ρίξουμε στο λάδι είναι:
Ρίγανη,
θυμάρι,
χαμομήλι

*Τα συγκεκριμένα λάδια δεν είναι κατάλληλα προς βρώση.
**Συμβουλή μου, φτιάξτε αρκετό για να μην χρειάζεται κάθε φορά που θα το χρειάζεστε να κάνετε όλη τη διαδικασία απο την αρχή, καθώς μπορεί να διατηρήσει τις ιδιότητές του μέχρι και 1 χρόνο (αν τοποθετηθεί σε σκοτεινό και δροσερό μέρος).

Έγχυμα βοτάνων (σε νερό).
Οι ποσότητες είναι: για 500ml. νερό, 30γρ. αποξηραμ. ή 75γρ. για νωπά βότανα.
Τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι:

  • Ρίγανη
  • Δαφνόφυλλα
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Χαμομήλι

Η διαδικασία είναι παρόμοια, με αυτή που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αφέψημα, μόνο που δεν αφήνουμε το νερό να βράσει.

  1. Θερμαίνουμε το νερό και λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στα βότανα, που από πριν έχουμε τοποθετήσει σε δοχείο που κλείνει καλά.
  2. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά (μέχρι να γίνει η έγχυση).
  3. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή του σαπουνιού.

*Δεν διατηρείται πάνω από μία ημέρα.




Προετοιμασία μπύρας:
Από την προηγούμενη ημέρα αφήνουμε την μπίρα να ξεθυμάνει μέσα σε ένα σκεύος με μεγάλο στόμιο.
Κατα την παρασκευή του σαπουνιού, ανακατεύουμε την μπίρα (αφού πρώτα την ζυγίσουμε), με το έγχυμα βοτάνων σε νερό. Μέσα σε αυτό το μείγμα διαλύουμε το NaOH.

**Ένα μικρό μυστικό για να χτενίζονται πιο εύκολα τα μαλλία μετά το λούσιμο, ψεκάζουμε με ξύδι.
(Τι μυστικό; οι γιαγιάδες μας από πολύ παλιά το γνώριζαν και το εφάρμοζαν.


Το υγιεινό ποτό που προστατεύει από το διαβήτη…η μπύρα!

10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Μπύρα: ελιξίριο ομορφιάς!


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊν


Θερμίδες και αλκοολούχα ποτά

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που τροφοδοτούν την επιδημία της παχυ

Η μπύρα δυναμώνει το σπέρμα

Η μπύρα ενισχύει την ανδρική γονιμότητα σε αντίθεση με τον καφέ και τη χορτοφαγία,

Οι 10 λόγοι που πρέπει να πίνουμε μπύρα. Με μέτρο…

Οι γιατροί λένε συχνά για τις ευεργετικές συνέπειες που έχει ένα ποτήρι κρασί την


Μπύρα: Κουτάκι, Μπουκάλι ή Βαρέλι

Leave a Reply