Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του Koningshoeven. Η σειρά της La Trappe λοιπόν, αποτελεί την μοναδική απάντηση των Ολλανδών μοναχών έναντι των Βέλγων. Παρόλο που για μια 6ετία είχε χάσει το τραππιστόσημό της (1999-2005) δεν την εμπόδισε ποτέ να αποτελεί μια από τις εμπορικότερες trappist που υπάρχουν, η μόνη ίσως που ακολουθεί κατά πόδας την Chimay η οποία είναι το νούμερο 1 παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης ανάμεσα στις 10 μοναστηριακές ετικέτες και όχι μόνο.
Το μοναστήρι του Koningshoeven (σημαίνει Κήποι του Βασιλιά στα ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ’ το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη ζυθοποιϊα κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.
Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και γι αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του 50.
Οι Dubbel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το ’87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το ’91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε το ζυθοποιίο και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ’ το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο “Authentic Trappist Product” αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική.
To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών.”
Do you like this post or do you just want to share it with people you know?