Coopers Pilsner

pilsner_cooper

Μια εύκολη λύση για να αρχίσετε την παραγωγή μπύρας είναι να πάρετε ένα beer kit έτοιμο και απλά να αναμείξετε κάποια υλικά. Για αυτή τη διαδικασία εμείς χρησιμοποιήσαμε την Pilsner της Coopers αφού θέλαμε ένα δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι. Από τον εξοπλισμό δυστυχώς θα χρειαστείτε τα περισσότερα αντικείμενα αν και δεν είναι όλα εξίσου απαραίτητα. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι η κατσαρόλα δεν είναι απαραίτητη αλλά ενδείκνυται να υπάρχει για να ζεστάνετε τα υλικά. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε τον πλαστικό κουβά όπου θα γίνει η ζυθοποίηση και μια αεροπαγίδα. Τέλος, εννοείται πως η αποστείρωση είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε τύπο μπύρας και διαδικασίας μιλάμε.

Φτιάξαμε λοιπόν μια Pilsner της Coopers που βγάζει 23 λίτρα μπύρας. Για να σας δώσουμε μια καλύτερη εικόνα το μείγμα αυτό είναι συμπυκνωμένη βύνη σε υγρή μορφή ήδη εμπλουτισμένη με τον απαραίτητο λυκίσκο. Επίσης στο ίδιο κουτί που βλέπετε περιέχεται και η κατάλληλη δόση μαγιάς για lager μπύρες που αρκεί για τα 20+ λίτρα που θα φτιάξετε.Light Spray MaltΕκτός από αυτά όμως θα χρειαστούμε και:

  • 500γρ Light Spray Malt Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτό της Muntons όπως προτείνετε και από τη συνταγή που θέλαμε να ακολουθήσουμε.
  • 300γρ δεξτρόζης

Αυτά τα δύο υλικά χρησιμεύουν για να δώσουν λίγα παραπάνω ένζυμα στην μπύρα μας αλλά και την κατάλληλη ζάχαρη για να ξεκινήσει η διαδικασία μόλις βάλουμε τη μαγιά.

Ανακατεύουμε αυτά τα δύο με το μείγμα της Pilsner που βρίσκουμε στο κουτί. Είναι συνήθως καλύτερο αυτό να γίνεται με ζεστό νερό για να διαλυθούν καλύτερα τα υλικά. Αν δεν υπάρχει κάποια κατσαρόλα ή βραστήρας δεν έγινε και τίποτα. Οταν τελειώσουμε προσθέτουμε νερό(κρύο) μέχρι να φτάσουμε τη στάθμη στα 23 λίτρα. Πρέπει σε αυτό το σημείο να προσέχουμε τη θερμοκρασία η οποία είναι ιδανικό να πλησιάζει τους 20 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε την πυκνομετρητή να δείτε αν θα έχετε το αλκοόλ που θέλετε. Αν είναι λιγότερο μπορείτε να προσθέσετε προσεκτικά λίγη ακόμα δεξτρόζη.

ΤελεCarbonation Dropsιώνοντας ρίχνουμε τη μαγιά, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε την αεροπαγίδα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να προσθέσεις τη μαγιά τις οποίες θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο. Συνοπτικά να πούμε ότι τη ρίχνουμε από πάνω για 15 λεπτά(μέχρι να πάρει όσο οξυγόνο χρειάζεται και να αρχίσει να ενεργοποιείται) και μετά ανακατεύουμε καλά.




Αυτά είναι αρκετά για να έχετε έτοιμη μετά από 7-10 μέρες τη δικιά σας μπύρα. Μην ξεχάσετε το ανθρακικό που πρέπει να προσθέσετε κατά τη διαδικασία της εμφιάλωσης συνήθως με ένα είδος ζάχαρης. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα carbonation drops για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για το αποτέλεσμα. Σε αυτές τις 7-10 μέρες πάρτε μπουκάλια από τις μπύρες που πίνετε και αρχίστε  να τα αποστειρώνετε.

Αποτέλεσμα: Όπως είναι αναμενόμενο τα beer kit δεν σας δίνουν κάποια ιδιαίτερη γεύση αφού δεν έχετε την άμεση δυνατότητα να παίξετε με τη γεύση και το τελικό αποτέλεσμα μόνοι σας. Ωστόσο είναι μια εξαιρετική μπύρα, ελαφριά και ευκολόπιοτη για το καλοκαίρι. Η γεύση της είναι πολύ ωραία και δροσιστική ιδιαίτερα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ήταν στο χέρι μας θα προσθέταμε λίγο παραπάνω λυκίσκο για να τονίσουμε το άρωμα της.

Το logo της μπύρας μας

Το logo της μπύρας μας