Lager vs Ale

Είναι αλήθεια, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, όταν προσπαθείτε να επιλέξετε από την απίστευτη ποικιλία από μπύρες που είναι διαθέσιμες. Όλες οι μπύρες εμπίπτουν σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες – Ale και Lager. Υπάρχουν μερικά λεγόμενα υβριδικά στυλ που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής και των δύο, αλλά ακόμα και αυτά μπορούν να διακρίνονται σαφώς ως ale και lager με βάση τη μαγιά που χρησιμοποιείται κατά τη ζύμωση τους.

yeastΞεκινάμε με τη μαγιά
Είναι η μαγιά που κάνει τη διαφορά μεταξύ της ale και της lager. Η μαγιά των ale υμώνεται στην κορυφή της δεξαμενής. Μπορούν γενικά ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα η μαγιά της Lager είναι πιο επιτυχής σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τυπικά 7 έως 12 βαθμούς και η ζύμωση πραγματοποιείται στον πυθμένα της δεξαμενής. Η μαγιά των Lager ζυμώνονται επίσης πιο επιθετικά, αφήνοντας πίσω λιγότερη γλυκύτητα και άρωμα.

Η διαφορά όμως δεν βρίσκεται μόνο στη μαγιά. Οι τεχνικές ζυθοποιίας του καθενός είναι εξίσου σημαντικές με τη μαγιά. Μετά τη ζύμωση η ale δεν χρειάζεται περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Η διαδικασία ωρίμανσης γίνεται γενικά σε 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα οι Lager σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου, και για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μήνες. Αυτό ονομάζεται φύλαξη (lagering) και δημιουργεί μια πιο καθαρή μπύρα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Οι διαδικασίες παρασκευής των δύο διαφορετικών ειδών μπύρας – lager, κρύα και αποτελεσματική, και ale, ζεστή και πολύπλοκη – οδηγούν σε πολύ διαφορετικά τελικά προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι μπύρες, είναι τόσο διαφορετικές όσο τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά. Οι Lagers είναι καθαρές, δροσιστικές μπύρες με τυπικά ελαφρύ άρωμα και γεύση. Πάντα σερβίρεται κρύα και μπορεί να ταιριαστεί εύκολα με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Οι Ale είναι πολύ γευστικές μπύρες. Σερβίρονται πιο κοντά σε θερμοκρασία δωματίου και περιέχουν πλούσιο άρωμα και γεύση.



Πώς μπορώ να καταλάβω τη διαφορά;
Μερικές φορές η διαφορά μεταξύ ale και lager, δεν είναι σαφής σε έναν περιστασιακό πότη και οι ζυθοποιίες δεν το αναφέρουν πάντα στην ετικέτα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με κάθε έλεγχο από τις σελίδες του Ale και Lager. Για περισσότερες πληφορορίες διαβάστε τα άρθρα που αφορούν κάθε κατηγορία ξεχωριστά.


2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση!Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply