Bock

bockΟι μπύρες τύπου Bock και το σύνολο των παρόμοιων στυλ έχουν μια μακρά και συναρπαστική ιστορία που περιλαμβάνει Μεσαιωνικές οικονομίες, πολέμους, την Καθολική Εκκλησία, την βιομηχανική κατασκοπεία και τις κατσίκες. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για όλα αυτά εδώ.Σε κάποιο άλλο άρθρο θα επεκταθούμε επί του θέματος. Εν συντομία,η Bock προέρχεται από το Einbeck, στη Γερμανία. Η ζυθοποιία Einbecker δηλώνει περήφανα ότι χωρίς αυτή δεν θα είχε εμφανιστεί η bock. Ενώ αυτό είναι αλήθεια, θα πρέπει επίσης να πούμε ότι χωρίς την αγορά του Μονάχου, η Bock δεν θα είχε επιζήσει. Οι ζυθοποιίες αγκάλιασαν το ύφος και το έκαναν δικό τους. Ανέπτυξαν, επίσης, όλα τα διαφορετικά είδη των bock που απολαμβάνουμε σήμερα.

Στυλ
Όπως και στην porter η προέλευση του ονόματος της μπύρας δεν είναι βέβαιη. Υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες που προσπαθούν να διεκδικήσουν το όνομα. Δύο από αυτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι Bock στα γερμανικά σημαίνει κατσίκα. Το πρώτο από αυτά τα δύο, λέει ότι ο σωστός χρόνος για να παραχθεί η Bock ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου κάτω από το σύμβολο του Αιγόκερου, με σύμβολο την κατσίκα. Το δεύτερο αφηγείται μια ιστορία ενός διαγωνισμού ποτού. Ο νικητής εξηγεί ότι, «Η Bock που σας νίκησε παρασκευαζόταν από εμένα!” Η θεωρία που είναι πιο πιθανή να ισχύει είναι ότι το όνομα είναι απλά η λέξη από μια διάλεκτο του Μονάχου που περιγράφει την πόλη καταγωγή της Bock, το Einbeck.

Συστατικά
Το κλειδί για μια επιτυχημένη Bock βρίσκεται τόσο στη μέθοδο παρασκευής, όσο και στα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν μερικά συστατικά που παραμένουν σταθερά για το αυτό το στυλ μπύρας. Η βύνη περιλαμβάνει γενικά κάποιο ποσοστό της βύνης του Μονάχου, η οποία συμβάλλει στο χρώμα και στη γεύση. Γερμανικός λυκίσκος Noble πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν ο πικρός χαρακτήρας των bocks γενικά υποβαθμίζεται. Τέλος, μία lager μαγιά με χαμηλότερες τάσεις ζυθοποίησης πρέπει να χρησιμοποιείται έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει στην υψηλή βαρύτητα.

Γευσιγνωσία
Υπάρχουν διάφορα είδη bock. H Dunkles bock είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική Bock, σύμφωνα με την παράδοση. Είναι πλούσια και έχει γεύση βύνης. Υπάρχει αξιοσημείωτη πικράδα λυκίσκου για εξισορρόπηση αλλά η γεύση της βύνης κυριαρχεί. Η Doppelbock, είναι σαν την dunkles bock με περισσότερο βάθος και περισσότερο αλκοόλ. Η Helles bock και η Maibock είναι πιο ελαφριές μπύρες. Μπορούν να είναι χρυσές ή πορτοκαλί, έχουν όμως πολύ περισσότερη γεύση από ότι άλλες παρόμοιου χρώματος.




Συνδυασμός με φαγητό
Η Bock ονομάζεται και «υγρό ψωμί». Η διάσημο Salvator Doppelbock της Paulaner είναι η μπύρα του βοηθάει τους μοναχούς για να συντηρούνται κατά τη διάρκεια μεγάλων νηστειών. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι η Bock ταιριάζει με πολλά τρόφιμα αφού θεωρείται τέτοιο από μόνη της. Δοκιμάστε την με ψητό στη σχάρα ή  χοιρινό κρέας.