Oktoberfest / Maerzen

oktoberfest_2012

Το Μάρτιο του 1872, πάνω από 60 χρόνια μετά το πρώτο Oktoberfest, ο ζυθοποιός Josef Sedlmayr προσπάθησε να δημιουργήσει μια μπύρα παρόμοια με την τότε δημοφιλή lager της Βιέννης.Η δημιουργία του, που ονομάστηκε Maerzen από μερικούς για το μήνα που παρασκευάζεται και Oktoberfest από άλλους για το φεστιβάλ όταν χρησιμοποιήθηκε, έκανε πάταγο.

Στυλ
Όπως όλοι γνωρίζουν, το Oktoberfest είναι πολύ περισσότερο από ένα στυλ μπύρας. Κάθε χρόνο το Μονάχο αφιερώνει τρεις εβδομάδες περίπου από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου σε αυτό το τεράστιο φεστιβάλ. Εδώ είναι μερικές μετρήσεις για το ετήσιο πάρτι:

Oktoberfest   – 30% της ετήσιας παραγωγής της μπύρας από ζυθοποιεία του Μονάχου καταναλώνονται κατά τις τρεις βδομάδες του Oktoberfest.
– Υπάρχουν διαθέσιμα καθίσματα για 100.000 άτομα.
– Ψητά βόδια: 88
– Λουκάνικα: 220.000
– Ψημένα Κοτόπουλα : 460.000

Συστατικά
Αυτη η lager είναι ξεκάθαρα γερμανική και τα συστατικά πρέπει να είναι επίσης γερμανικά. Οι βύνη της βάσης πρέπει να είναι 2-row Pilsner, με έως και 20% βύνης Βιέννης ή του Μονάχου. Μερικές συνταγές περιέχουν κάποιο Crystal. Ο λυκίσκος είναι από την ποικιλία Noble, ακόμη και η μυρωδιά του θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά. Μην χρησιμοποιείτε μια μαγιά που οδηγεί σε μια πολύ ξηρή μπύρα. Αν δεν έχετε δυνατότητα φυλάξεως (κατάλληλη θερμοκρασία και για μεγάλο διάστημα), μια καλή μαγιά Koelsch πρέπει να κάνει.

Γευσιγνωσία
Η συνολική εντύπωση που αφήνει μια καλή Oktoberfest / Maerzen θα πρέπει να  είναι γεύση βύνης, αλλά όχι γεύση καρυδιού όπως σε μια βρετανική Brown. Η βύνη από τη Βιέννη και το Μόναχο καθορίζουν ένα ελαφρύ χαρακτήρα βύνης. Με αρκετό λυκίσκο μόνο για ισορροπία, ο κριθαρένιος χαρακτήρας της πρέπει να είναι κυρίαρχος στο άρωμα και τη γεύση χωρίς να είναι συντριπτικός.

Τα φαγητά στο Oktoberfest

Συνδυασμός με φαγητό Επειδή αυτό το στυλ θα είναι πάντα συνδυασμένο με τη γιορτή που έδωσε και το όνομά της στη μπύρα, τα πρώτα τρόφιμα που έρχονται στο μυαλό είναι τα κρεατικά της Βαυαρίας. Αλλά η απαλή γεύση της, την κάνει ιδανική για να τη συνδυάσετε με πολλά άλλα είδη τροφίμων. Δοκιμάστε την με φρέσκα, κρεμώδη τυριά, ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες και σχεδόν κάθε είδος θαλασσινών.