Αποστείρωση

sanitizerΌλοι οι οδηγοί παραγωγής σπιτικής μπύρας που θα διαβάσετε θα έχουν ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία καθαρισμού/αποστείρωσης των αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσετε. Είναι σίγουρα το πρώτο και μπορεί και το σημαντικότερο βήμα της διαδικασίας. Η διαδικασία αυτή μπορεί ναι κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Η διαδικασία της ζύμωσης μπορεί να καταστραφεί αν υπάρχει κάποιο βακτήριο ή οποιοσδήποτε μικροοργανισμός μέσα ή επάνω στα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε. Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο μέρη στον καθαρισμό και την αποστείρωση.

Καθαρισμός: Είναι αναγκαίο όλα τα αντικείμενα που θα ακουμπήσουν το γλεύκος σας να είναι πλυμμένα πολύ καλά και να έχουν καθαριστεί όλοι εκείνοι οι λεκέδες, σημάδια, που έχουν μείνει από την προηγούμενη διαδικασία ή ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται τα ίδια μπουκάλια για δεύτερη φορά. Τα αντικείμενα όλα πρέπει να είναι και να φαίνονται καθαρά.

Αποστείρωση: Κατά τη διαδικασία του καθαρισμού δεν εξασφαλίζουμε ότι έχουν απομακρυνθεί τυχόν μικροοργανισμοί που μπορούν να καταστρέψουν τη μπύρα μας. Επίσης αυτά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την αποστείρωση δεν μπορούν να απομακρύνουν λεκέδες ή στίγματα από τα αντικείμενα οπότε γίνεται σαφές ότι πρέπει να ακολουθηθούν και οι δυο διαδικασίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος αποστειρωτικού αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να ρίξετε ζεστό νερό για να τα καθαρίσετε, ενώ άλλα θέλουν μετά πολύ καλό ξέβγαλμα (χλωρίνη)

ΥΓ: Είναι επίσης το πιο βαρετό κομμάτι της διαδικασίας ειδικά όσο αναφορά τα μπουκάλια. Ωστόσο αν δεν το κάνετε σωστά μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε 20-30 λίτρα μπύρα! Αξίζει;