Εξοπλισμός

beerkitΑναλόγως με το στάδιο της μπύρας από το οποίο ξεκινάτε χρειάζεστε και τα ανάλογα αντικείμενα. Για παράδειγμα αν αγοράσετε έτοιμο κάποιο beer kit όπως αυτό της Coopers πολύ πιθανό το LME (Liquid Malt Extract) να είναι ήδη εμπλουτισμένο με λυκίσκο και να χρειάζεστε μόνο τη μαγιά, λίγη ζάχαρη και τα μπουκάλια για να αρχίσετε την παραγωγή σας. Σε αυτή την περίπτωση για παράδειγμα μια κατσαρόλα θα ήταν περιττή. Εμείς θα σας αναλύσουμε όλο τον εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε αν ξεκινήσετε την παραγωγή της σπιτικής σας μπύρας από απλή βύνη.

Σε αυτή μας την ανάλυση θα δανειστούμε ένα κείμενο από το beerland και σιγά σιγά θα το εμπλουτίσουμε με φωτογραφίες και παραπάνω πληροφορίες. Ξεκινάμε

Κατσαρόλα βρασμού (Brewpot)
Ανοξείδωτη κατσαρόλα χωρητικότητας τουλάχιστον 20 λίτρων. Στο εμπόριο τα πακέτα με τα υλικά δημιουργίας μπίρας ξεκινούν από 10 λίτρα μπίρας και πάνω. Οπότε, ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε, φροντίστε η κατσαρόλα να σας καλύπτει. Το μέγεθος της κατσαρόλας εξαρτάται από την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.

fermenter
Κουβάδες πλαστικούς (Plastic Fermenters)
Θα χρειαστείτε 2 κουβάδες πλαστικούς χωρητικότητας τουλάχιστον 15 λίτρων. Το ένα από αυτά θα χρησιμοποιηθεί για την πρώτη ζύμωση της μπίρας, ενώ το δεύτερο θα χρειαστεί για την μεταφορά της μπύρας στα μπουκάλια, όπου θα προστεθεί και η ζάχαρη ζύμωσης. Εμείς θα συνιστούσαμε μεγαλύτερους από 15 λίτρα, γύρω στα 25-30.

Θερμόμετρο (Thermometer)
Για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της μπίρας κατά την παρασκευή είναι αναγκαίο ένα θερμόμετρο που να φτάνει το λιγότερο μέχρι 80° C. Καλό είναι να φτάνει γύρω στους 100 τουλάχιστον.

syphoning

 

Λαστιχένιο ή πλαστικό σωλήνα (Siphon Tubing)
Για την μεταφορά της μπίρας από τον ένα κουβά στον άλλο θα χρειαστείτε έναν διαφανή λαστιχένιο ή πλαστικό σωλήνα, διαμέτρου 8-12mm, μήκους 1-1,5m. Διαφανής πρέπει να είναι για να βλέπετε την μπίρα καθώς περνάει μέσα από των σωλήνα. Λαστιχένιος για να είναι ευλύγιστος ενώ πλαστικός μπορεί να είναι το κομμάτι που θα βρίσκεται μέσα στον κουβά, για να μπορείτε να το κατευθύνετε όπως χρειάζεται. Στο εμπόριο θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές.

 

Κουτάλα
Θα χρειαστείτε μια κουτάλα για ανάδευση μήκους 40cm τουλάχιστον. Επίσης αναγκαία είναι και άλλη μία τρυπητή κουτάλα.

airlock

 

 

Αποθητήρας αέρος / Αεροπαγίδα (Fermentation Lock)
Αυτά είναι κάποια μικρά πλαστικά εξαρτήματα. Χρησιμοποιούνται κατά την πρώτη ζύμωση, καθώς στον κουβά όπου βρίσκεται το ζυθογλέυκος παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Ο ρόλος του εξαρτήματος είναι να επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα να δραπετεύσει στον χώρο χωρίς να μπει αέρας στο δοχείο που μπορεί να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό λέγεται αλλιώς και αεροπαγίδα.

 

 

Μπουκάλια
Καλό είναι να αρχίσετε να μαζεύετε μπουκάλια για την αποθήκευση της μπίρας μετά την πρώτη φάση της ζύμωσης. Αυτά πρέπει να έχουν χρώμα καφέ ή πράσινο σκούρο, για την φύλαξη της μπίρας από την υπεριώδη ακτίνα. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο καινούργια ή μεταχειρισμένα. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά.
Καπάκια (Bottle Caps)
Τα καπάκια μπορείτε να τα αγοράσετε από καταστήματα εμφιάλωσης. Στην περίπτωση που τα μπουκάλια φέρουν το κούμπωμα τους σε μορφή μεταλλικού “συνδετήρα” όπως τα μπουκάλια της Grolsch ή της Fischer, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν. Στα τελευταία όμως θα πρέπει να προμηθευτείτε λαστιχάκια για πώματα μιας και αυτά φθείρονται μετά από 5-6 φορές χρήσης.

Εξάρτημα τοποθέτησης πώματος (Bottle Cappers)             bottle-capper

Για να τοποθετήσετε τα καπάκια στα μπουκάλια θα χρειαστεί το συγκεκριμένο εξάρτημα.

Αποστειρωτικό
Για τον καθαρισμό όλων των υλικών αλλά και των φιαλών θα χρειαστείτε ένα αποστειρωτικό υλικό. Αυτό μπορεί να είναι σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Διαλύεται στο νερό και βοηθάει στον καλύτερο καθαρισμό των φιαλών. Βασικός λόγος από τον οποίο μπορεί μια ζύμωση να χαλάσει είναι τα βακτηρίδια που παραμένουν στις φιάλες.

Πέρα από τα παραπάνω εξαρτήματα που σας αναφέραμε, υπάρχουν κι άλλα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ζυθοποίηση ή να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις και πάντα ανάλογα με την συνταγή που έχετε σκοπό να ακολουθήσετε.