Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμένου να γίνει και πάλι συνώνυμη με την, ελληνικής παραγωγής, αυθεντική γεύση μπύρας, όπως στο παρελθόν, όταν η Πάτρα κερνούσε ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα της, είναι ο στόχος των απογόνων της περίφημης οικογένειας Μάμου, που έγραψε ιστορία στην πρωτεύουσα της Αχαϊας.

Η οικογένεια Μάμου ήταν γνωστή οικογένεια βιομηχάνων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Η καταγωγή της οικογένειας ήταν αρχικά η Μάλτα από όπου μετοίκησαν στην Ζάκυνθο, όπου η οικογένεια διατηρούσε εργοστάσιο κατασκευής αμαξών, αλλά έπειτα ανέπτυξε αξιόλογη βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα από το 1863 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Στο site της εταιρείας, στο οποίο φιλοξενούνται σπάνιες φωτογραφίες από το εργοστάσιο της Πάτρας σημειώνεται:

“Με πολύ δουλειά και αγώνα θα επιδιωχθεί η υλοποίηση του οράματός μας που δεν είναι άλλο από την εκ νέου δραστηριοποίηση της «Ζυθοποιίας Μάμος» και η επανάκτηση της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού στην ιστορική ” Μπύρα Μάμος “”.Μπύρας, η οποία θα παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες, σύμφωνα με τις οικογενειακές μας συνταγές, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών πλέον των 60 ετών ζυθοποίησης χρησιμοποιώντας παράλληλα, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την επίτευξη του αρίστου δυνατού ποιοτικού αποτελέσματος.

Ζυθοποιία Μάμου

Ζυθοποιία Μάμου

Στόχος και φιλοδοξία μας, στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού, η «Ζυθοποιία Μάμος» να αποτελέσει και πάλι το μέτρο για υψηλής ποιότητας δημιουργίες μπύρας.” συνεχίζει το σημείωμα των απογόνων και καταλήγει:

“Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, αισιοδοξούμε, οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε.

Εκτιμούμε ότι ο κλάδος της ελληνικής ζυθοποιίας, μετά από τρία χρόνια θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Θα έχει δεχθεί τον αντίκτυπο της δραματικής μείωσης του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ζύθου στη χώρα μας. Η μπύρα ήταν και θα παραμείνει λαϊκό ποτό.

Λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω πλαίσιο πιστεύουμε, παρόλα αυτά, ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για την είσοδο στην αγορά νέων παραγωγών που θα είναι γνώστες της κουλτούρας της μπύρας και της διαδικασίας για την ποιοτική παραγωγή της. Παραγωγοί που θα σέβονται τον καταναλωτή και θα δεσμεύονται επώνυμα για την ποιότητα των προϊόντων τους. Μεταξύ αυτών θα επιδιώξουμε να είναι και η Ζυθοποιία Μάμος.”

Πέτρος Μάμος

Πέτρος Μάμος

Πέτρος Μάμος (1880 – 1957)- H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου).

Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιία και ζυθοποιία, τόσο πριν την έναρξη των σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιίο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρο του Μονάχου) Bier – Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G. στο Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 1901 ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιίου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο για την υπό τη δική του επίβλεψη και φροντίδα δημιουργία της μπύρας “Μελαχρινή Μάμος”.

Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εργοστασίου Ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler) στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός .

Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς και φημισμένους την εποχή εκείνη εκπροσώπους – βιομηχανίες ζυθοποιίας των δύο σπουδαιότερων «Ευρωπαϊκών Σχολών Ζύθου», Γερμανική και Τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε να κάνει πραγματικότητα το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ συνιδρυτή – συνιδιοκτήτη του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της « Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής/κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.
Ο Πέτρος Μάμμος, αναγνώριζε ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή των συνεργατών του, υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής ανοδική πορεία της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας στους συνεργάτες του πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ .

Μάμος - Πατρινό Καρναβάλι

Άρμα Μάμος – Πατρινό Καρναβάλι

Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘’Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων’’ που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά τη διετία 1922 – 1923.

Οι απόγονοι της οικογένειας, δημιούγησαν τηην ιστοσελίδα mamos.gr για να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ιστορικής αλήθειας, όσον αφορά στο ρόλο των διαφόρων Ζυθοποιών και Ζυθοποιίων στη δημιουργία και ανάπτυξη του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας όπως και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Να δώσουν τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή και την ποιότητα της Ζυθοποιίας Μάμος. Να γίνει αναγνωρίσιμο από τους νεότερους το σήμα “Μάμος”.

Να υπερασπιστούν και να προβάλουν το έργο των προγόνων τους.

Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

 

Πηγή: thebest.gr

2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση! Με έν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply