Θερμίδες και αλκοολούχα ποτά

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας θα πρέπει να επισημαίνουν τις θερμίδες που περιέχουν, λένε οι ειδικοί της δημόσιας υγείας.Ποια είναι είναι σχέση ανάμεσα σε θερμίδες και αλκοολούχα ποτά;

Ένα μεγάλο ποτήρι 175ml κρασί με 13% αλκοόλ περιέχει 160 θερμίδες, ενώ ένα pint μπύρας με 4% περιέχει 180. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζουν την θερμιδική αξία των ποτών τους, λέει η Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία (RSPH).

“Δεν νομίζω ότι το σκέφτονται”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Shirley Cramer. «Βγαίνουμε το μεσημέρι κατα το διάλειμμα για το μεσημεριανό και εξετάζουμε τα σάντουιτς στην οθόνη. Διαλέγουμε το σάντουιτς ή μια σαλάτα με βάση τις θερμίδες. Αλλά οι άνθρωποι δεν σκέφτονται παρόμοια όταν βγαίνουν έξω την Παρασκευή το βράδυ.”

Η RSPH ρωτήσε 2.000 άτομα για να μάθει τι ήξεραν οι άνθρωποι για τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Περισσότεροι από το 80% δεν γνωρίζουν, το θερμιδικό περιεχόμενο ενός μεγάλου ποτήριου κρασί. Και σχεδόν το 60% δεν γνωρίζουν πόσες θερμίδες υπήρχαν σε μια lager.

Παρ’ όλα αυτά το 67% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε ετικέτες θερμίδων στη συσκευασία των αλκοολούχων ποτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να αποφασίσει μέχρι το Δεκέμβριο αν θα τοποθετηθούν διατροφικές ετικέτες, συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων, σε ποτά. Αυτή τη στιγμή τα ποτά απαλλάσσονται, επειδή η ετικέτες απαιτούνται μόνο για τα τρόφιμα. Οι εμπειρογνώμονες υγείας είναι υπέρ, αλλά η βιομηχανία αλκοόλ αντιστέκεται στην προτεινόμενη αλλαγή.
Ως μέρος της ευθύνης για τη δημόσια υγεία που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση, οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να τοποθετήσουν στις ετικέτες μονάδες αλκοόλ – αλλά όχι και θερμίδες.

«Θα λέγαμε ότι εκτός από αυτές τις πληροφορίες, το περιεχόμενο σε θερμίδες θα πρέπει να συμπεριληφθεί πολύ σύντομαι», λέει η θέση του RSPH, η οποία συνδέει ρητά το αλκοόλ με την παχυσαρκία. “Η υγεία του κοινού είναι υπό απειλή από την επιδημία της παχυσαρκίας και τις βλάβες που προκαλούνται από την ανεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρει.

“Αν και υπήρξε πολύ δουλειά για να δούμε τις αιτίες και τις συνέπειες των δίδυμων απειλών, πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει για να δούμε τις σχέσεις ανάμεσα στο αλκοόλ και την αύξηση του σωματικού βάρους.”

Στην Αγγλία περίπου τα δύο-τρίτα των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισόδιου, του καρκίνου και του διαβήτη.

Μία μονάδα αλκοόλ έχει 56 θερμίδες – έτσι τα ασθενέστερα ποτά προκαλούν λιγότερη πάχυνση, αν και τα κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη είναι υψηλά σε θερμίδες. Μεταξύ των ενηλίκων που πίνουν, σχεδόν το 10% των καθημερινών θερμιδικών πρόσληψεων εκτιμάται ότι προέρχεται από το αλκοόλ.
Αλλά οι θερμίδες δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η αλκοόλη δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά μετατρέπεται σε οξύ και στη συνέχεια απελευθερώνεται μέσω του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα λίπους που το σώμα καίει από τα τρόφιμα. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει επίσης την όρεξη, οδηγώντας τους πότες στο να τρώνε περισσότερο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι συχνοί πότες – αυτοί που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.


Το υγιεινό ποτό που προστατεύει από το διαβήτη…η μπύρα!

10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Μπύρα: ελιξίριο ομορφιάς!


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊν

Σαπούνι με μπύρα για λούσιμο

Έχουν βγει στην αγορά άπειρα προϊόντα με εκχυλίσματα μπύρας πράγμα που δείχνει το

Η μπύρα δυναμώνει το σπέρμα

Η μπύρα ενισχύει την ανδρική γονιμότητα σε αντίθεση με τον καφέ και τη χορτοφαγία,

Οι 10 λόγοι που πρέπει να πίνουμε μπύρα. Με μέτρο…

Οι γιατροί λένε συχνά για τις ευεργετικές συνέπειες που έχει ένα ποτήρι κρασί την


Μπύρα: Κουτάκι, Μπουκάλι ή Βαρέλι

Leave a Reply