Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊνών του), της σίκαλης, του κριθαριού, της βρώμης και των παραγώγων τους, που χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων.

Μπύρα χωρίς γλουτένηΗ μπύρα που ως γνωστό είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και διαφόρων δημητριακών δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εδώ έρχεται να δώσει λύση η τεχνολογία τροφίμων με την δημιουργία “τροφίμων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη”. Τα τρόφιμα (και ποτά) αυτά παράγονται και προετοιμάζονται ειδικά και υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης.

Στην παραγωγή μπύρας εκτός από πρώτη ύλη απαλλαγμένη από γλουτένη μπορούμε απλώς να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη που φυσικώς δεν περιέχεται. Έτσι στην αγορά συναντάμε μπύρες από φαγόπυρο, ρύζι καλαμπόκι και σόργο!

Η Gluten Free µπίρα (μπύρα χωρίς γλουτένη) αντιπροσωπεύει µια κατηγορία από µπίρες διαφορετικού στυλ, όπως lagers, ales, ακόµα και φρουτόµπιρες, οι οποίες έχουν κοινή συνισταµένη την απουσία της γλουτένης από τα συστατικά τους. Δηµιουργήθηκαν για να µη στερήσουν την απόλαυση του ζύθου από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δηµητριακών – αποτελεί το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού, το οποίο χρησιµοποιείται σε ορισµένες µπίρες και υπάρχει σε σηµαντικό ποσοστό στο κριθάρι, την ψυχή της µπίρας.
 

Καλύτερες μπύρες χωρίς γλουτένη

Καλύτερες μπύρες χωρίς γλουτένη

Παράγονται µε τη χρήση σόργου ή φαγόπυρου, σε συνδυασµό µε µικρή ποσότητα βύνης κριθαριού. Υπάρχουν µπίρες µε 100% βύνη σόργου και άλλες µε προσµείξεις δηµητριακών, όπως το ρύζι, το καλαµπόκι, ο ηλίανθος, η κινόα, το λινάρι και το άγριο ρύζι. Το σόργο είναι γηγενής ποικιλία της βορειοανατολικής Αφρικής και χρησιµοποιείται στην παραγωγή αφρικανικής µπίρας. Υπάρχουν και µπίρες που παράγονται από 100% βύνη κριθαριού, από την οποία όµως έχει αφαιρεθεί εντελώς η γλουτένη.

Παγκοσµίως, οι ζυθοποιίες οι οποίες ασχολούνται µε τις Gluten Free µπίρες είναι µετρηµένες στα δάχτυλα, µε γνωστότερες τις βρετανικές Hambleton Ales, World Top Brewery, Green’s και St. Peter’s. Η Green’s παράγει µια ποικιλία από ξανθές golden ales και σκούρες dark και brown ales, καθώς και pils από βύνη κριθαριού, απ’ όπου έχει αφαιρεθεί η γλουτένη.

Πηγή: beeroskopio


Το υγιεινό ποτό που προστατεύει από το διαβήτη…η μπύρα!

10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Μπύρα: ελιξίριο ομορφιάς!


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Σαπούνι με μπύρα για λούσιμο

Έχουν βγει στην αγορά άπειρα προϊόντα με εκχυλίσματα μπύρας πράγμα που δείχνει το


Θερμίδες και αλκοολούχα ποτά

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που τροφοδοτούν την επιδημία της παχυ

Η μπύρα δυναμώνει το σπέρμα

Η μπύρα ενισχύει την ανδρική γονιμότητα σε αντίθεση με τον καφέ και τη χορτοφαγία,

Οι 10 λόγοι που πρέπει να πίνουμε μπύρα. Με μέτρο…

Οι γιατροί λένε συχνά για τις ευεργετικές συνέπειες που έχει ένα ποτήρι κρασί την


Μπύρα: Κουτάκι, Μπουκάλι ή Βαρέλι

Leave a Reply