Αν γνωρίζεις τις μπύρες ήρθε η ώρα να μάθεις και τα ποτήρια τους!

Αν είσαι σωστός μπυρόβιος δεν πίνεις την μπύρα σε ότι και ότι ποτήρι. Πρέπει να σέβεσαι το ζύθο για τις στιγμές χαλάρωσης και ικανοποίησης που σου προσφέρει. Επειδή το ποτήρι είναι το υπόλοιπο 50% της επιστήμης της μπύρας, και εσύ πρέπει να τα ξεχωρίζεις, σου κάναμε ένα μίνι και γρήγορο οδηγό ποτηριών για να ξέρεις τι πίνεις και που.

Ποτήρια Μπύρας

Ποτήρια Μπύρας

Shaker Pint

Πως ξεκίνησε; Περίεργα, διότι το εν λόγω ποτήρι φτιάχτηκε για αν ανακατεύουμε τα κοκτέιλ, αλλά τελικά δεν κατάφερε ποτέ να αντικαταστήσει. Αντιθέτως, στις αρχές της δεκαετίας του 80 ξεκίνησε να γεμίζει τα ποτήρια με μπύρα. Η τακτική είναι απλή. Μεγάλο ποτήρι, μεγάλο στόμα, μεγάλη γουλιά. Η μπύρα κατεβαίνει σαν το νερό και αυτός είναι και ο λόγος που αγαπάμε το ποτήρι αυτό μέχρι σήμερα.

Stein

Marzens, Helles, Bocks. Είναι τα ποτήρι του μπυρόφιλου που κάνει την εμφάνιση του περισσότερο στα beer festivals όπως το Oktoberfest. Ποτήρι με ιστορία.

Pint

Το κατάλληλο ποτήρι για τις Αγγλικές stout (κτλ) όπως η Guinness. Κράτα το με σεβασμό και κατέβασε το. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Guinness θέλεις ακριβώς 119.53 δευτερόλεπτα μέχρι να φέρει την ευδαιμονία στο κεφάλι σου.

Nonic Pint

Ότι πρέπει για τη μέση ξανθιά ή καστανό-κόκκινη μπύρα και διαθέτει και βάση για το χέρι. Σύμφωνα με τον θρύλο  ο μπάρμαν έπρεπε να σου γεμίσει το ποτήρι μέχρι το «κλείσιμο» που κάνει η μπύρα στο λαιμό.Snifter

Μικρό ποτήρι που σε παραπέμπει για κονιάκ αλλά στην ουσία βρίσκεται εκεί για να τονίσει όλα τα απίστευτα αρώματα από τις μπύρες με έντονη γεύση. Όσο αφύσικο και αν ακουστεί, την κρατάς από τη βάση ώστε να παραμένει χλιαρή και να αναδεικνύει τα αρώματα της.

Goblet

Το δισκοπότηρο, το «στέμμα» του βασιλιά. Μπύρες όπως η Westmalle πρέπει να καταναλώνονται μόνο εκεί αυστηρά. Το κατάλληλο ποτήρι για όλες τις μοναστηριακές μπύρες.

Pilsner

Όπως προδιαθέτει και το όνομα, το κατάλληλο ποτήρι για όλες τις pilsner μπύρες που έχουν πιο ωχρή εμφάνιση αλλά που θέλουμε να θαυμάσουμε την υπέροχη εμφάνιση της καθώς οι φυσαλίδες αναρριχώνται στο στόμιο. Για πολύ λεπτό έως και καθόλου αφρό.

Flute

Αν είσαι τακτικός πελάτης στις μπυραρίες, θα γνωρίζεις τις πιο σαμπανιζέ. Πλέον γνωρίζεις και το ποτήρι τους. 

Weizen

Το ποτήρι ορόσημο για τις weiss (θολές) μπύρες. Επιβλητικά ψηλό και σχεδόν πάντα 0,5 lt χωριτικότητας, υπάρχει για να απολαμβάνουμε το ”κατακάθι” της μαγιάς που βρίσκεται στον πυθμένα του κάνοντας στροβιλισμό με την υπόλοιπη μπύρα σε κάθε γουλιά!

Τα ποτήρια μπύρας ανα είδος

Τα ποτήρια μπύρας ανα είδος

Avatar

Leave a Reply