Βύνη (Malt)

 

Η βύνη, είναι το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπύρας. Είναι προϊόν που προκύπτει με κατεργασία του κριθαριού ή άλλων δημητριακών ενώ χρησιμοποιείται και για την παραγωγή άλλων τροφίμων πέρα από την μπύρα. Η καλύτερη βύνη βάση γεύσης παράγεται από τα εξής δημητριακά :κριθάρι, σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι και ρύζι.

Η βύνη από κριθάρι είναι η πιο διαδεδομένη επειδή η περιεκτημότητα της σε ένζυμα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα δημητριακά. Επίσης η κριθαρένια βύνη δεν είναι τόσο επιρρεπής σε ανεπιθυμητα βακτήρια που μπορούν να καταστρέψουν το γλεύκος σας.

Η βύνη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Αποτελείται από τη βύνη βάσης όπως λέγεται το κύριο μέρος της βύνης που μπορεί να παράγει μπύρα αφού το παραγώμενο σάκχαρο είναι περισσότερο λόγω την κινητικότητας των ενζύμων. Εκτός από τη βύνη βάσης έχουμε και τις συμπληρωματικές βύνες που είναι υπεύθυνες για τη γεύση, το χρώμα αλλά και την υφή της μπύρας.

 

Η ποσότητα της βύνης που χρησιμοποιείται σε ένα ρόφημα επηρεάζει το επίπεδο πληρότητας, τη γεύση και το πνεύμα της μπύρας. Μία μπύρα μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη ορισμένων σπόρων δημητριακών. Συμπληρώματα που συνιστώνται:

  • Crystal Malt – Βελτιώνει χρώμα και υφή
  • Black Malt – Προωθεί το χρώμα και τη γεύση
  • Νιφάδες κριθαριού – Προσθέτει υφή και γεύση
  • Ρύζι – Δίνει πιο γεμάτη γεύση