Λυκίσκος (Hops)

Ο λυκίσκος είναι καρπός που παράγεται από το φυτό Humulus lupulus. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο λυκίσκος χρησιμοποιήθηκε κατα τη ζυθοποίηση και η πρώτη χρήση του χρονολογείται γύρω στο 1200. Η παραγωγή λυκίσκου γίνεται στις μέρες μας κατα κύριο λόγο σε περιοχές όπως η Τσεχία και  η Γερμανία ενώ τα είδη του λυκίσκου έχουν πάρει το όνομα τους από τον τόπο παραγωγής τους.

O λυκίσκος χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και σταθερότητα στη μπύρα. Ουσιαστικά εξισορροποιεί τη γλυκήτητα της βύνης με την πικράδα του. Επιπλέον αυξάνει τη δραστηριότητα της μπύρας και βοηθάει στο σχηματισό του αφρού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλλά τα Fuggles και τα Goldings είναι τα πιο γνωστά για τη σπιτική παραγωγή ale και τα Saaz και Hallertau για lager.

Λυκίσκος το ζυθοβότανο

Ο Λυκίσκος είναι πολυετές φυτό που αναρριχάται με περιστροφές των κληματοειδών, χωρίς έλικες βλαστών. Το φυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 μέτρα. Ως φυτό ανήκει στην οικογένεια των κανναβοειδών, ενώ θεωρείται ο “πρώτος ξάδερφος” της τσουκνίδας, της κάνναβης και της μουριάς.