Νερό

Οι περισσότεροι φαν της μπύρας εκτιμούν ότι η μπύρα είναι κατα κύριο λόγο νερό. Ακόμα και κάποιες από τις πιο δυνατές εχουν μέχρι και 90% περιεκτικότητα νερού.Ωστόσο, έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ορισμένα μέρη της Αγγλίας για παράδειγμα έχουν καθιερωθεί ως σημαντικά κέντρα της βιομηχανίας παραγωγής ζύθου;

Γιατί το Burton-on-Trent είναι φημισμένο για τις pale ale και τις bitter, ενώ Δουβλίνο και το Λονδίνο είναι γνωστό για την mild ale και την stout; Ο λόγος, πολύ απλά, είναι η ποιότητα του νερού σε τοπικό επίπεδο. Στη ζυθοποιία, το νερό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τελική γεύση του προϊόντος. Κάθε ένα από αυτά τα νερά έδωσε μια μοναδική χαρακτηριστική γεύση στην αντίστοιχη ζυθοποιία.

Η ερώτηση είναι τι θα κάνετε εσείς με το νερό που έχετε στην περιοχή σας. Πολλοί μας ρωτούν αν μπορούν να παράξουν κάποια καλή μπύρα με το νερό τους. Αν χρησιμοποιείτε malt extract (δηλαδή ακολουθείτε τη διαδικασία ενός Beer Kit) η απάντηση είναι σχεδόν πάντα “Ναι”. Αν από την άλλη προτιμάτε τη παραγωγή μπύρας με την διαδικασία all-grain τότε ίσως χρειαστεί μια μεγαλύτερη ανάλυση στο νερό σας. Αν και πάλι το πιο πιθανό είναι να βγάλετε μια μπύρα που θα είναι αντάξια των προσδοκιών σας.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο τρόπους παραγωγής έχει να κάνει με τη διαδικασία του βρασμού της βύνης. Την ώρα που η βύνη αρχίζει να βγάζει τα σάκχαρα γίνονται κάποιες χημικές διεργασίες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα. Ανάλογα με τα μέταλλα που περιέχει το νερό μπορεί να μειωθεί η γεύση στην μπύρα σας. Όταν φτιάχνεται μπύρα με εκχύλισμα βύνης ο γενικός κανόνας λέει ότι αν το νερό έχει ωραία γεύση τότε και η μπύρα σας θα έχει ωραία γεύση.

Πως το νερό επηρεάζει τη μπύρα μας;

  1. Τα ιόντα του νερού είναι πολύ σημαντικά κατα τη διαδικασία του βρασμού αφού μπορούν να επηρεάσουν την αποδοτικότητα και τη γεύση της μπύρας.
  2. Το νερό επίσης επηρεάζει την απορροφόμενη πικράδα από το λυκίσκο.
  3. Τέλος, η μπύρα επηρεάζεται κι από τη γεύση του νερού αφού αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της.

Το αποτέλεσμα της μπύρας μπορεί να επηρεαστεί από τα 6 πιο σημαντικά ιόντα που περιέχονται στο νερό. Αυτά είναι ο άνθρακας, το νάτριο, το χλώριο, το θειο, το  ασβέστιο και το μαγνήσιο. Για να πάρετε αναλυτική αναφορά της ποιότητας του νερού μπορείτε να απευθυνθείτε στο δημαρχείο της γειτονιάς σας.