Τα Τάγματα της Σιωπής: La Trappe

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του Koningshoeven. Η σειρά της La Trappe λοιπόν, αποτελεί την μοναδική απάντηση των Ολλανδών μοναχών έναντι των Βέλγων. Παρόλο που για μια 6ετία είχε χάσει το τραππιστόσημό της (1999-2005) δεν την εμπόδισε ποτέ να αποτελεί μια από τις εμπορικότερες trappist που υπάρχουν, η μόνη ίσως που ακολουθεί κατά πόδας την Chimay η οποία είναι το νούμερο 1 παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης ανάμεσα στις 10 μοναστηριακές ετικέτες και όχι μόνο. 

Μολονότι η La Trappe είπαμε βαδίζει πιστά στα χνάρια των μοναχών του Scourmont (Chimay) συνεχίζει να εντυπωσιάζει εμάς τους μπυρόφιλους με την τόσο ανεβασμένη ποιότητα που εξακολουθεί να έχει στις ετικέτες της, γεγονός που την κάνει μάλιστα από τις πιο αγαπητές trappist στο ευρύ αγοραστικό κοινό! Μη ξεχνάμε ασφαλώς πως είναι και η μόνη εκ των 10 νόμιμα χαρακτηρισμένων trappisten που έχει την πληρέστατη σειρά παραγωγής αφού μας παρέχει 7 διαφορετικές τραππιστικές ετικέτες!
  • La Trappe Blond
  • La Trappe Dubbel
  • La Trappe Tripel
  • La Trappe Quadrupel
  • La Trappe Witbier
  • La Trappe Bockbier
  • La Trappe Isid’ οr  (αποτελεί την τελευταία ετικέτα τους και μάλιστα επετειακή για τα 125 χρόνια από τότε που ο αδερφός Ισίδωρος ξεκίνησε να παράγει για πρώτη φορά μπύρα στο μοναστήρι).
Produits_la_trappe

La Trappe beers

Το μοναστήρι του Koningshoeven (σημαίνει Κήποι του Βασιλιά στα ολλανδικά) ιδρύθηκε το 1881 κοντά στο χωριό Berkel Enschot στην Ολλανδία, σε έκταση που δώρισε ο Ολλανδός βασιλιάς, στους μοναχούς που κατέφυγαν εκεί απ’ το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη ζυθοποιϊα κατασκευάστηκε στο μοναστήρι το 1884, για να βοηθήσει στη συντήρηση του μοναστηριού. Τόση σημασία έδωσε το μοναστήρι στην παρασκευή μπύρας, που γρήγορα μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας πολλά ταβερνεία που έλεγχε το μοναστήρι. Ο μοναχός Isidorus Laaber μάλιστα, στάλθηκε για σπουδές ζυθοποιίας στο Μόναχο.
Το 1969, το μοναστήρι συνεργάστηκε με την ολλανδική ζυθοποιία Artois, ώστε να παρασκευάζει και γι αυτήν κάποιες μπύρες. Προς το 1980 μάλιστα, η ζυθοποιία του Koningshoeven, ήταν μια κανονική επιχείρηση που παρήγαγε μπύρες Dark, Lager, Dortmunder, Super και Bock. Το 1980, οι μοναχοί ανέλαβαν πάλι τον έλεγχο της ζυθοποιίας και ξεκίνησαν να παράγουν, σε περιορισμένο αριθμό, μια μπύρα υψηλής ζύμωσης, βασισμένη σε μια συνταγή της δεκαετίας του 50.

The Monastery


Οι Dubbel και Tripel, πρωτοπαρασκευάστηκαν το ’87. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση του 1989, και την μεγάλη επιτυχία της Quadrupel το ’91, ξεκίνησε και η συνεργασία με την Bavaria, η οποία ανέλαβε το management και χρησιμοποιούσε το ζυθοποιίο και για κάποιες άλλες δικές της μπύρες. Η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ και η Ομοσπονδία των Τραππιστικών μοναστηριών, θεώρησαν πως το Koningshoeven έχει ξεφύγει από τις αρχές της παραγωγής των αυθεντικών Τραππιστικών Προϊόντων, τα οποία παράγονταν αποκλειστικά από μοναχούς και μόνο για τις ανάγκες αυτοδιάθεσης της μοναστικής κοινότητας. Το 1999 αφαιρέθηκε απ’ το Koningshoeven το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο “Authentic Trappist Product” αλλά οι La Trappe συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν La Trappe Trappistenbier την Ευρώπη και σαν Koningshoeven Trappistenbier στην Αμερική.


La Trappe


To 2005, οι μοναχοί αναθεώρησαν το πλαίσιο συνεργασίας τους με την Bavaria, αποφασίζοντας πως εκτός από τον γενικό έλεγχο, θα συμμετέχουν κυριολεκτικά στην εργασία της ζυθοποίησης, οπότε και επανέκτησαν τον επίσημο τίτλο των Τραππιστών.”

 

Avatar


Τα Tάγματα της Σιωπής: St. Joseph’s Abbey

Τα Tάγματα της Σιωπής: Stift Engelszell

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας. Στην περιοχή Stift Engelszell από το 1293 έχ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Westvleteren


Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of S

Τα Tάγματα της Σιωπής: Rochefort

Το Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων


Τα Τάγματα της Σιωπής: Westmalle

Το πραγµατικό όνοµα του µοναστηριού Westmalle είναι "Abbey of Our Lady of the Sacred Heart". Υπάρχει από

Τα Τάγματα της Σιωπής: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες C


Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Leave a Reply