Τα Τάγματα της Σιωπής: Westmalle

Το πραγµατικό όνοµα του µοναστηριού Westmalle είναι “Abbey of Our Lady of the Sacred Heart”. Υπάρχει από το 1794 και έκλεισε κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης όπως όλα σχεδόν τα µοναστήρια. Το 1836 ανοίγει µε µικρή παραγωγή µπύρας αλλά ξεκινά ουσιαστική εµπορική δραστηριότητα από το 1920. Οι µοναχοί εξακολουθούν να ζυθοποιούν σύµφωνα µε τις παλιές συνήθειες, παράγοντας δύο τύπους µπύρας υψηλής ποιότητας και γεύσης. Ο χαρακτηρισµός Dubbel και Tripel χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από το µοναστήρι Westmalle.

Η Westmalle Dubbel έχει 7% ABV, χρώμα θολό καστανό και αφρό μπεζ με τόνους πολύ ανοιχτού καφέ που διαλύεται γρήγορα αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα. Το άρωμά της είναι ελαφρύ, χωρίς μεγάλη ένταση, μαύρα φρούτα (μαύρη σταφίδα, δαμάσκηνο αλλά και καραμελωμένο μήλο, υποψία μπανάνας), γλυκά μπαχαρικά, ζάχαρη. Το σώμα της ελαφρύ, γεύση ημίγλυκη, φρουτώδης, πολύ ευκολόπιοτη, αρκετό ανθρακικό και ξινό τελείωμα, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες μέχρι τώρα. Γενικά, υπερέχει αρωματικά παρά γευστικά. Θα έλεγα ότι έχει τα τυπικά βελγικά “dubbel” χαρακτηριστικά.

Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel

 

Η Tripel έχει 9,5% ABV και θαμπό χρυσοκίτρινο χρώμα επικαλυμμένο από έναν πλούσιο λευκό αφρό που πέφτει σιγά – σιγά, αφήνει ένα λεπτό στρώμα στο τέλος και στεφανώνει δαντελωτά τα τοιχώματα του ποτηριού. Το άρωμα δεν έχει μεγάλη ένταση. Βγάζει μια κάπως όξινη μεταλλική αίσθηση με το που αφαιρείς το καπάκι, στο ποτήρι όμως όταν πέσει κι ο αφρός είναι ευχάριστο κι ελαφρύ: Λεμόνι, κίτρο, αχλάδι, μπανάνα και αρκετά αισθητό επίσης στη μύτη και το αλκοόλ. Επίσης έχει κάτι το γλυκό και φρέσκο το άρωμά της, σαν λευκό, ημίγλυκο κρασί. Όλα αυτά όμως, όπως είπα σε μικρή ένταση. Σώμα ελαφρύ, ανθρακικό αρκετό και ικανοποιητικό. Γεύση κατά τη γνώμη μου λίγο κατώτερη του αρώματος, συνυπολογίζοντας και την επίγευση στη γενικότερη εντύπωση. Κατά βάση είναι ημίγλυκη, θυμίζει κι εδώ λευκό κρασί κάπως.

 

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel

Avatar


Τα Tάγματα της Σιωπής: St. Joseph’s Abbey

Τα Tάγματα της Σιωπής: Stift Engelszell

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας. Στην περιοχή Stift Engelszell από το 1293 έχ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Westvleteren


Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of S

Τα Tάγματα της Σιωπής: Rochefort

Το Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων

Τα Τάγματα της Σιωπής: La Trappe

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του 

Τα Τάγματα της Σιωπής: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες C


Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Leave a Reply