Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance)της Τραππιστικής οικογένειας όπως και τα υπολοιπα μοναστήρια. Βρίσκεται στην περιοχή του Hamont-Achel στην επαρχία Limburg της Φλάνδρας του Βελγίου. Το Hamont – Achel, όπως ονομάστηκε από τη συνένωση των δυο μικρότερων δήμων το 1976, αποτελεί σήμερα μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στα σύνορα ακριβώς με την Ολλανδία.

To μοναστήρι του Achelse Kluis, πρωτοχτίστηκε από Ολλανδούς μοναχούς το 1656 και συγκεκριμένα από τον Petrus van Eynatten από το Eindhoven. Καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, για να ξαναχτιστεί το 1844 από μοναχούς του γειτονικού Westmalle. Οργανωμένη παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το 1871, όταν το μοναστήρι έγινε Τραππιστικό.

Μετά από πολλές αναποδιές και κακουχίες που πέρασε και αυτό το μοναστήρι (όπως όλη η Ευρώπη άλλωστε) τα δύσκολα χρόνια του 20ου αιώνα, φτάνουμε αισίως στο παρόν. Το 1998, οι μοναχοί πούλησαν μεγάλο μέρος των αγροτικών τους εκτάσεων στο κράτος και με τα χρήματα, έφτιαξαν μια πρότυπη ζυθοποιία μέσα στα βοηθητικά κτήρια του μοναστηριού, την Brouwerij der Sint-Benedictus abdij de Achelse Kluis. Τεχνικός σύμβουλος στα πρώτα τους βήματα, ήταν ένας συνταξιούχος μοναχός, o Αδελφός Thomas, πρώην επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Westmalle, με εμπειρία πάνω από 40 έτη, ο οποίος έφερε μαζί του και την πρώτη μαγιά. Αργότερα, όταν αρρώστησε ο Αδελφός Thomas, έσπευσε να βοηθήσει στο Achel, ένας ακόμα γνώστης του “αθλήματος”, ο Αδελφός Antoine, επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Rochefort. Τα πρώτα χρόνια επειδή δεν υπήρχε εμφιαλωτήριο και σχετική προβλεψη για αυτό, οι μπύρες που παράγονταν καταναλώνοντας από τους επισκέπτες στην αυλή της μονής.
monastery of Achel

Μοναστήρι Achel
Σήμερα η Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis αποτελεί τη μικρότερη σε δυναμικότητα και πιο νέα σε ηλικία
(1998) Τραππιστική Ζυθοποιία από τις πρωτες 7 (πριν φυσικά αναγνωριστούν και 3 νέα) στον κόσμο και μπορούν νόμιμα να κατέχουν το Τραππιστόσημο Αυθεντικού Προϊόντος για τις μπύρες που παράγουν.
Οι μπύρες που παράγονται αυτή τη στιγμή στο μοναστήρι είναι:
  • Achel Blond 5°,  στα 5% ABV
  • Achel Bruin 5°, στα 5% ABV

Οι παραπάνω μπύρες που είναι οι “ελαφριές” της σειράς παράγονται μόνο για χρήση και κατανάλωση εντός μοναστηριού από τους μοναχούς και δεν εμφιαλώνονται. Μόνο σε βαρέλι !

  • Achel Blond 8°, 8% ABV
  • Achel Bruin 8°, 8% ABV
  • Achel Extra Bruin, 9.5% ABV (μόνο σε μεγάλο μπουκάλι των 750 ml )

Οι παραπάνω μπύρες κυκλοφόρησαν από το 2001 και προορίζονται για την αγορά και το καταναλωτικό κοινό σε όλο τον κόσμο.

Achel Blondbier 8° στα  8% ABV
Το χρώμα της θολό βαθύ ξανθό προς ανοιχτό πορτοκαλί. Αφρός λευκός, πολύ συνεκτικός και στητός για αρκετή ώρα μέχρι σταδιακά να υποχωρήσει και να περιοριστεί σε ένα πέπλο ενός χιλιοστού πάνω από την επιφάνεια στην αρχή, για να καταλήξει σε ένα πολύ όμορφο δαχτυλίδι.
Άρωμα: Πολύ όμορφο άρωμα μιας κλασσικής tripel. Τα φρούτα, με βασικό το πορτοκάλι, και τα μπαχάρια σε πρώτο πλάνο. Άνθη και ζεστασιά της μαγιάς στα μετόπισθεν. Ελαφρά τσιμπήματα αλκοόολης κάνουν το όλο σκηνικό ευωδιαστό. Όσο ζεσταινεται η μπύρα το άρωμά της γίνεται λιγότερο τραχύ και περνάει σε πιο γλυκά και ζεστά επίπεδα.
Γεύση: Γλυκιά κατά βάση με περάσματα λυκίσκου που προσδίδουν μια διακρτική πικράδα στην ετικέτα αυτή. Τα εσπεριδοειδή και η πιπεράτη αίσθηση δίνουν και αυτά το “παρών”.
Επίγευση: Πολύ ωραίο γλυκόπικρο τελείωμα μακράς διάρκειας και ελαφρώς dry, με ελαφρά όξινα τσιμπήματα κατά το τελευταίο σβήσιμο. Η φρουτώδης αίσθηση επικρατεί κι εδώ, ενώ το αλκοόλ σου ζεσταίνει μοναδικά τον ουρανίσκο και το λάρυγγα.
Πολύ καλό σώμα και γενικότερα μια πολύ καλά ισορροπημένη μπύρα. Τα κομμάτια της μαγιάς κάνουν κυριολεκτικά πάρτυ μέσα στο ποτήρι, μέχρι να κατακαθήσουν στον πάτο του ποτηριού.
Achel trappist

Achel trappist
Achel Extra Bruin  στα  9.5% ABV
Όμορφο καφεκοκκινωπό σώμα να καταλαμβάνει το γυαλί με μια πληθώρα πολύ μικρών σωματιδίων να αιωρούνται από εδώ και από εκεί στήνοντας έναν όμορφο χορό. Κάτω από το φως βαθιές πορτοκαλιές ανταύγειες διαφαίνονται στο πάνω τμήμα του ποτηριού. Αφρός σχεδόν λευκός έρχεται στητός και επιβλητικός να κάτσει στην επιφάνεια για αρκετή ώρα, ενώ στην πορεία θα περιοριστεί ασφαλώς σε ένα ψιλό στρώμα 0,5 εκατοστού που θα σκεπάζει όλη την επιφάνεια σχεδόν μέχρι τέλους.
Άρωμα: Αχνό το άρωμα στην αρχή με τα malts, τη μαγιά και μαύρα φρούτα να επικρατούν. Καθώς ψιλοκάθεται ο αφρός και ανεβαίνει σιγά σιγά η θερμοκρασία το άρωμα θα γίνεται σαφώς εντονότερο. Γλυκό άρωμα θα έλεγα με την εμφάνιση και κάποιων βοτάνων, καραμέλας, ζάχαρης, σταφίδας και κάποιων καρυκευμάτων.
Γεύση:  μια ζεστή αίσθηση έρχεται να ερεθίσει τους γευστικούς κάλυκες. Γλυκιά σχεδόν γεύση φρούτων (κεράσι,βύσσινο ίσως), malts, γλυκά μπαχάρια. Φυλακίζοντας την περισσότερη ώρα στο στόμα και νιωθεις ελαφριά τσιμπήματα αλκοόλ και μια γλυκιά γεύση ζύμης από κουλουράκια θα έλεγα, πράγμα το οποίο οφείλεται προφανώς στη μαγιά. Απών ο λυκίσκος, απούσα και η ξινίλα που συναντάει κάποιος στην dubbel της σειράς, την Bruin.
Επίγευση: μακράς διαρκείας και έντονο το τελείωμα, γλυκό και φρουτένιο στην αρχή με πολύ διακριτική εμφάνιση του λυκίσκου να προσδίδει μια πολύ καλή ισορροπίa. Κάπου εκεί ανάμεσα σου έρχεται και μια όξινη αίσθηση, αλλά ευχάριστη και καθόλου ενοχλητική όπως συμβαίνει στην Achel 8 Brune.
Avatar


Τα Tάγματα της Σιωπής: St. Joseph’s Abbey

Τα Tάγματα της Σιωπής: Stift Engelszell

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας. Στην περιοχή Stift Engelszell από το 1293 έχ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Westvleteren


Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Rochefort

Το Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων


Τα Τάγματα της Σιωπής: Westmalle

Το πραγµατικό όνοµα του µοναστηριού Westmalle είναι "Abbey of Our Lady of the Sacred Heart". Υπάρχει από

Τα Τάγματα της Σιωπής: La Trappe

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του 

Τα Τάγματα της Σιωπής: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες C


Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Leave a Reply