Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σε ένα πάρκο στο Λουξεμβούργο, όταν κατά λάθος, της έπεσε η χρυσή βέρα της σε μια λίμνη όταν έσκυψε να πλυθεί. Πάνω στην απελπισία της προσευχήθηκε στο Θεό να τη βοηθήσει να βρει την βέρα, με αντάλλαγμα να χτίσει ένα μοναστήρι στο όνομά του. Ξαφνικά μια πέστροφα αναδύθηκε από το νερό με το δαχτυλίδι της στο στόμα του. Η συνεπαρμένη κοντέσα κράτησε τον λόγο της και έκτισε τη Μονή της Notre Dame d’ Orval. Όταν κοιτάξετε την μινιμαλιστική ετικέτα στο μπροστινό μέρος του μπουκαλιού της Orval θα δείτε το ψάρι με το χρυσό δαχτυλίδι στη μύτη του.

orval

Trappist Ale Orval

Καθ’όλη τη μακρά ιστορία της Orval, υποτίθεται ότι υπήρχε πάντα μια ζυθοποιία στο μοναστήρι. Η παρούσα ζυθοποιία χτίστηκε το 1931 με τις προθέσεις του τη δημιουργία μιας νέας πηγής κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της μονής. Το ζυθοποιείο σχεδιάστηκε από τον Henry Vaes, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για το σχεδιασμό του ποτηριού της Orval. Η Orval επίσης, ήταν η πρώτη μπύρα Trappist η οποία πωλέιτω σε εθνικό επίπεδο σε ολόκληρο το Βέλγιο. Παρόλα αυτά σήμερα δεν εξάγεται πλέον σε πολλά μέρη του κόσμου

Η Orval είναι μια εξαιρετική μπύρα. Είναι μία από τις 10 μπύρες Trappist και είναι η μόνη Trappist μπύρα που εμπλουτίζεται με Brettanomyces (είδος άγριας μαγιάς) κατά την εμφιάλωση. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα να εξελίσσεται συνεχώς στο εσωτερικό της φιάλης που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν δύο φιάλες από Orval ίδιες.

Η Orval είναι ίσως η πιο… δύστροπη γευστικά μοναστηριακή μπύρα. Σε σχέση με τις υπόλοιπες 10 Authentic Trappiste είναι η πιο πικάντικη και ιδιόμορφη. Εν ολίγοις, δε θυμίζει καθόλου μοναστηριακή μπύρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι τρομερά ενδιαφέρουσα σε όλα, χρώμα, μύτη και στόμα.

Orval beer and glass

Ποτήρι στο ύφος της Orval

Το χρώμα της είναι κεχριμπαρένιο, ο αφρός λευκός, συνεκτικός με φυσαλίδες, σύντομα πέφτει και δημιουργεί μικρά λοφάκια στην κορυφή του ποτηριού. Το άρωμα της είναι σύνθετο, ρινίσματα σιδήρου, δέρμα, βύνη, με εξελισσόμενα αρώματα σταφυλιού, ροδάκινου, κίτρου και κολίανδρου, υποψία μαύρης ζάχαρης αποκαλύπτονται μόλις ελευθερωθεί στο ποτήρι. Σπιρτόζικο και πικάντικο το στόμα: πιπερόριζα, κόλιανδρος, κίτρο, πράσινο μήλο, ιδέα αχλαδιού. Η επίγευση είναι μεταλλική, ξηρή, πικρή, ξεχωρίζει λυκίσκος και ρόκα.

Αν καταναλώσεται την Orval φρέσκα, είναι πολύ παρόμοια με μια αγγλική Pale Ale (πικάντικη, floral, ελαφρώς πικρή και πολύ ξηρή). Αλλά αν τη δοκιμάσετε μετά από 5 μήνες, θα απολαύσετε μια εντελώς διαφορετική μπύρα. Και όσο περισσότερη η ηλικία τόσο πιο μοναδική γίνεται! Σημαντικό είναι, να καταναλώσετε την Orval στη σωστή θερμοκρασία, η οποία είναι κάπου μεταξύ 12-14 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να πάρετε τα μέγιστα από τις σύνθετες γεύσεις της.
Avatar


2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση! Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply