Τα Tάγματα της Σιωπής: Stift Engelszell

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας. Στην περιοχή Stift Engelszell από το 1293 έχει ιδρυθεί ένα μοναστήρι. Αργότερα αποφάσισε να χτίσει ένα μικρό ζυθοποιείο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του στην παραγωγή μπύρας. Έχει ήδη μια πολύχρονη πείρα (από το 1930) στην παραγωγή λικέρ και άλλων προϊόντων. Οι 7 μοναχοί που συντηρούν το Engelszell Abbey αυτή τη στιγμή φημίζονται για το λικέρ που παράγουν και για το εξαιρετικό τυρί τους. Όμως κι εδώ οι ανάγκες συντήρησης και ανακαίνισης – αναστύλωσης κομματιών του μοναστηριού οδήγησαν τους μοναχούς στο να ψάξουν να βρουν λύση για το μεγάλο οικονομικό κόστος. Οι ρωγμές έχουν φτάσει να απειλούν τα υπέροχα έργα τέχνης του Altomonte και των υπολοίπων καλλιτεχνών και η ανάγκη διάσωσης των έργων αυτών είναι επιτακτική.

Engelszell_main

Το ποτήρι της Stift Engelszell

Έτσι, οι μοναχοί αποφάσισαν να διευρύνουν τους οικονομικούς τους πόρους ζητώντας άδεια να παράγουν Αυθεντική Τραππιστική μπύρα μέσα στους κόλπους του μοναστηριού και να λάβουν και αυτοί το γνωστό Τραππιστόσημο που να τους δίνει την πιστοποίηση του 8ου τραππιστικού μοναστηριού στον κόσμο που θα μπορεί να παράγει μια σειρά ετικετών μπύρας. Το ζυθοποιείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Νοέμβριο του 2011, και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουαρίου του 2012. Είναι γεγονός πλέον η παρθενική του ζύμωση προχωρώντας στην πρώτη εμφιάλωση. Η νεοκυκλοφόρητη μπύρα ονομάζεται Gregorius, είναι μια σκούρα Tripel με 9,7% alc και έχει πληθωρικότητα στα αρώματα και στην γεύση. Το όνομα δόθηκε προς τιμή του Dom Gregorius Eisvogel που ήταν για 25 χρόνια (1925-1950) στην κεφαλή της μονής Stift Engelszell. Αν βρεθείτε στην Αυστρία να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την περιοχή, που είναι μαγευτική, καθώς επίσης και το παραδοσιακό ζυθοποιείο. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το μοναστήρι είναι μέλος του International Trappist Association (ITA) από το 2008, ενώ από το 2009 έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο του “Authentic Trappist Product” στα λικέρ που παράγει. Οι συνταγές μπύρας του μοναστηριού ήδη αναπτύσσονται, δημιουργούνται και δοκιμάζονται στο University of Apllied Sciences στη Wels της Αυστρίας. Η Hofstetten Brewery από το St. Martin στο Mühlkreis της Αυστρίας θα στείλει τον δικό της Brewmaster κατά την πρώτη περίοδο για να επιβλέπει την παραγωγική διαδικασία και να βοηθάει στο έργο. Τέλος, η Ζυθοποιία Stiftsbrauerei Schlägl έχει δηλώσει πως θα αναλάβει την εμφιάλωση των μπουκαλιών.
stift-engelszell-gregorius-trappistenbier

Η Stift Engelszell και σε μπουκάλι

Άρωμα : ευχάριστη και συνάμα πολύπλοκη η πρώτη εντύπωση καθώς η μπύρα έχει μετακομίσει από το μπουκάλι στο ποτήρι μας! Βυσσινο-βατόμουρα, malts και αλκοόλη σε πρώτο επίπεδο, έρχονται να πλαισιωθούν σταδιακά από μια ελαφριά άποψη καραμέλας και μπαχαρικών, ενώ όσο ζεσταίνεται η μπύρα όλο και περισσότερο έχουμε μια γνώριμη εμφάνιση όπως αυτή του κόλιανδρου!
Γεύση : παραπλήσια η αίσθηση στο στόμα μόνο που η κατά βάση γλυκιά και φρουτένια άποψη που επικρατεί διακόπτεται ανά διαστήματα με ελαφριά γλυκόξινα τσιμπήματα που αφήνουν κι εδώ μια διακριτική, αλλά σίγουρα υπαρκτή κρασένια άποψη. Μαύρο-κόκκινα φρούτα, ελαφρώς καραμέλα, πιπέρι και μια άποψη ελιόψωμου συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό.
Επίγευση : το τελείωμα κινείται στα ίδια πλαίσια με τη γεύση, μέτριας διάρκειας, ελαφρώς dry, σχεδόν γλυκόξινο και φρουτένιο.
Σώμα αρκετά δεμένο, ενανθράκωση μέτρια προς χαμηλή. Το αλκοόλ κάνει την εμφάνισή του βασικά στο άρωμα και βρίσκεται σε καταστολή στη συνέχεια. Μια αρκετά αξιόλογη συνολικά ετικέτα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός δυνατού Βελγικού ale και σαφώς έχει το δικό της ξεχωριστό “τραππιστικό χαρακτήρα” χωρίς να την “μπερδεύεις” με καμία άλλη από τις γνώριμες τραππιστικές quadrupels!
Avatar


Τα Tάγματα της Σιωπής: St. Joseph’s Abbey

Τα Tάγματα της Σιωπής: Westvleteren


Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of S

Τα Tάγματα της Σιωπής: Rochefort

Το Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων


Τα Τάγματα της Σιωπής: Westmalle

Το πραγµατικό όνοµα του µοναστηριού Westmalle είναι "Abbey of Our Lady of the Sacred Heart". Υπάρχει από

Τα Τάγματα της Σιωπής: La Trappe

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του 

Τα Τάγματα της Σιωπής: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες C


Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Leave a Reply