Τα Tάγματα της Σιωπής: Westvleteren

Μια από τις πιο περιζήτητες και καλύτερες ale διεθνώς, η Westvleteren παράγεται και διατίθεται από το Αβαείο των Τραππιστών μοναχών του Αγίου Σίξτου στη Δυτική Φλάνδρα. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1931 και το 1938 οι Τραππιστές μοναχοί άρχισαν να φτιάχνουν τη μπύρα, η οποία περιέχει μαγιά, λυκίσκο, κριθάρι, ζάχαρη, καραμέλα και νερό. Την πουλούσαν για να συντηρηθούν και όχι για να βγάλουν κέρδος και αυτή η πρακτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Φτιάχνουμε μπύρα για να μπορούμε να είμαστε μοναχοί» είναι το σύνθημά τους και παρόλο που η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως χρόνο με τον χρόνο, η παραγωγή δεν την ακολουθεί.

The Monastery

Η «καλύτερη μπύρα του Κόσμου» είναι επίσης και η πιο δυσεύρετη. Οι μοναχοί την πουλάνε λίγες φορές τον χρόνο και μόνο σε ιδιώτες, οι οποίοι υπόσχονται ότι την αγοράζουν για ιδία χρήση και όχι για μεταπώληση. Τα μπουκάλια είναι εντελώς γυμνά, χωρίς καμία ετικέτα και μόνο από το καπάκι καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ των τριών ειδών. Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της Westvleteren είναι ότι κυκλοφορεί σε τρία είδη με διαφορετική περιεκτικότητα αλκοόλ:  5,8%, 8% και 10,2%. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «ξανθιά» η οποία πίνεται και κρύα και δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι άλλες δύο θεωρούνται τα «αστέρια» της παραγωγής, διατηρούνται για χρόνια και πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Monastery Logo

Το ζυθοποιείο παρασκευάζει σήμερα τρεις μπύρες:

• Westvleteren Blonde (πράσινο καπάκι), 5,8 % ABV.
• Westvleteren 8 (μπλε καπάκι) (πρώην Extra), 8% ABV.
• Westvleteren 12 (κίτρινο καπάκι) (πρώην Abt), 10,2% ABV.

The 3 bottles

Σήμερα, η μπύρα διατίθεται στην τιμή των €30,00 (Blonde), €35.00 (8°) και €40.00 (12°) περίπου ανά κιβώτιο των 24 μπουκαλιών. Τα ποτήρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να πιείτε την μπύρα μπορούν να αγοραστούν στη μονή σε συσκευασίες των 6 για περίπου €17. Οι πωλήσεις περιορίζονται σε μία παραγγελία και μόνο για κάθε 60 ημέρες ανά άτομο. Η τρέχουσα παραγωγή είναι 4750 hl ( 60.000 κιβώτια) ανά έτος, και έχει παραμείνει το ίδιο από το 1946. Εκτός από το ίδιο το ζυθοποιείο, το μόνο άλλο επίσημο σημείο πώλησης για την μπύρα είναι η καφετέρια και κέντρο επισκεπτών, απέναντι από τη μονή. Όλες οι μπύρες μπορούν να αγοράστούν εκεί και μόνο για άμεση κατανάλωση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που συχνά είναι λιγοστή. Ωστόσο, οι τιμές είναι υψηλότερες από ότι στη μονή. Οι αγοραστές λαμβάνουν απόδειξη με τυπωμένο το “Niet verder verkopen” (απαγορεύεται η μεταπώληση). Η μονή είναι κατά της μεταπώλησης της μπύρας τους και για το σκοπό αυτό, κάθε μπύρα Westvleteren που πωλείται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι της “μαύρης αγοράς”.
Avatar


Τα Tάγματα της Σιωπής: St. Joseph’s Abbey

Τα Tάγματα της Σιωπής: Stift Engelszell

Ο λόγος είναι για το μοναδικό trappist της Αυστρίας. Στην περιοχή Stift Engelszell από το 1293 έχ


Τα Tάγματα της Σιωπής: Orval

Ο θρύλος της Orval, αφορά μια όμορφη κόμισσα, την Matilda, από την Τοσκάνη που τριγύριζε σ

Τα Tάγματα της Σιωπής: Achel

Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of S

Τα Tάγματα της Σιωπής: Rochefort

Το Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων


Τα Τάγματα της Σιωπής: Westmalle

Το πραγµατικό όνοµα του µοναστηριού Westmalle είναι "Abbey of Our Lady of the Sacred Heart". Υπάρχει από

Τα Τάγματα της Σιωπής: La Trappe

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου και σήμερα θα αναφερθούμε στους μοναχούς του 

Τα Τάγματα της Σιωπής: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες C


Μοναστηριακές: Της ευσέβειας, του πάθους και του βάθους

Leave a Reply