26 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μπύρα

Ψάχνοντας στο Ιντερνετ μπορεί κανείς να βρεί πολλά στοιχεία για την μπύρα τα οποία δεν είναι γνωστά στο κοινό παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ας δούμε λοιπόν 26 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μπύρα.

  1. Ήταν σοφός άνθρωπος όποιος ανακάλυψε τη μπύρα – Πλάτων
  2. Η πρώτη καταγραφή σχετική με την μπύρα βρίσκεται στην Σφηνοειδή Γραφή των Σουμέριων (26ος αιώνας πΧ)
  3. Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες
  4. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα στην Κύπρο, που αποδεικνύουν την παραγωγή και κατανάλωση μπύρας στο 3500πΧ
  5. Η πρώτη ζυθοποιία επί Αρχαίου Ελληνικού εδάφους, λέγεται πως υπήρχε στην Θράκη
  6. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, αν και γνώριζαν τα μυστικά της αρχαίας ζυθοποιίας, θεωρούσαν την μπύρα ποτό των βαρβάρων και συνέχισαν να καταναλώνουν κρασί!
  7. Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας! Δυο όμως είναι τα κυρίαρχα: η Ale και η Lager
  8. Μέχρι τον Μεσαίωνα, ο λυκίσκος ήταν άγνωστος στην συνταγή για μπύρα. Για να αρωματιστεί μια μπύρα χρησιμοποιούνταν βότανα, μπαχαρικά, φρούτα και μυρωδικά.
  9. Οι Μοναχοί απ’ την Φλάνδρα χρησιμοποίησαν για πρώτοι φορά λυκίσκο.
  10. Το 1516, θεσπίστηκε ο νόμος περί αγνότητας της μπύρας, απ’ τον Γουλιέλμος Δ’, γνωστό ως Reinheitsgebot, το οποίο αποτελούσε την βασική νομοθεσία και συνταγή μπύρας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ακολουθείται ακόμα και σήμερα για τις «παραδοσιακές» μπύρες
  11. Η παλαιότερη ενεργή ζυθοποιία είναι η Βαβαρέζικη Κρατική Ζυθοποιία του Weihenstephan κοντά στο Μόναχο. Χρονολογείται απ’ το 1040.
  12. Η πρώτη ελληνική ζυθοποιία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, ιδρύθηκε το 1864 στο Κολωνάκι, απ’ τον Ιωάννη Φιξ (Fuchs)
  13. Η Amstel ήρθε στην Ελλάδα το 1965, όπου και έσπασε το μονοπώλιο της ΦΙΞ
  14. Η πρώτη σε κατανάλωση μπύρας, χώρα στον κόσμο είναι όχι η Γερμανία, όχι η Αγγλία, ούτε η Αμερική. Η Κίνα είναι! Δεύτερη χώρα είναι η Τσεχία και τρίτη έρχεται η Αμερική (ΗΠΑ)
  15. Η πρώτη συσκευασία των 6 για τις μπύρες, το γνωστό six-pack (όχι των κοιλιακών) εμφανίστηκε το 1935!
  16. Η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία ήταν η Craft, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 1997
  17. Υπάρχουν 5 μεγάλες ζυθοποιίες στην Ελλάδα. Οι δύο ανήκουν σε πολυεθνικές (Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken και Μύθος Ζυθοποιία-Carlsberg)
  18. Η λέξη μπύρα προέρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την ιταλική λέξη birra. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα “ζέω” που σημαίνει βράζω
  19. Η νέα ΦΙΞ έκανε την εμφάνισή της το 2009. Στα τηλεοπτικά της σποτ εμφανίζονταν γνωστοί ηθοποιοί.
  20. Η μπύρα ΑΛΦΑ, στα τηλεοπτικά της σποτ, παρουσιάζει γνωστό-διακεκριμένο Έλληνα σεφ.
  21. Οι πιο γνωστές και διακεκριμένες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι οι Septem, Κερκυραϊκή, Zeos, Χάρμα και Brinks. Υπάρχουν κι άλλες που παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ κάθε χρόνο ιδρύεται και από μια νέα.
  22. Η ονομασία Radler είναι γερμανική και προέρχεται απ’ την λέξη Rad, που σημαίνει ποδήλατο
  23. Για να χτιστούν οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αρχαία Αίγυπτο, δαπανήθηκαν σε εργατικούς μισθούς πάνω από 200 εκ. γαλόνια μπύρας! (ο μισθός πληρωνόταν σε μπύρες)
  24. Η PilsnerUrquell (ή PlzeňskýPrazdroj στα Τσέχικα), καθιέρωσε με την εμφάνιση της, το 1842, την κατηγορία των Pilsner.
  25. Το “ABV” στις ετικέτες απ’ τις φιάλες είναι τα αρχικά από τις λέξεις Alcohol by Volume και σημαίνουν Αλκοόλ κατ’ όγκο
  26. Home-brewing είναι η ορολογία για την παραγωγή οικιακής μπύρας.Home-brewer είναι ο ζυθοποιός που παράγει μπύρα σπίτι του, ο ερασιτέχνης ζυθοποιός.





2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση! Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply