All grain – Indian Pale Ale (IPA)

Όπως έχουμε αναφέρει υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε την παραγωγή της σπιτικής σας μπύρας.  Αν διαβάσατε τη διαδικασία που χρειάζεται, μπορείτε μόνοι σας να αποφασίσετε από ποιο στάδιο θέλετε να ξεκινήσετε. Το στάδιο της βυνοποίησης του κριθαριού δεν ακολουθείται σχεδόν από κανέναν που παράγει μικρή ποσότητα σπιτικής μπύρας γι’αυτό κι εμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από το ακριβώς επόμενο στάδιο.

Στην πρώτη μας προσπάθεια, χρησιμοποιήσαμε κριθάρι ειδικό για την μπύρα IPA. Επειδή τα υλικά και ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να φτιαχτεί μεγάλη ποσότητα μπύρας είναι ακριβά, συνιστούμε να ξεκινήσετε από συνταγές που θα βρείτε για ένα γαλόνι (περίπου 3,5 λίτρα). Εκτός από το κριθάρι, χρειαστήκαμε λυκίσκο Colubus και Cascade κατα τη δεύτερη βράση για να δώσουμε άρωμα στη μπύρα μας. Δεδομένου ότι αυτή ήταν η πρώτη μας προσπάθεια εννοείται ότι έγιναν κάποια λάθη που θα επισημάνουμε αν και σε γενικές γραμμές η μπύρα είχε καλή γεύση και άρωμα τη στιγμή που μπήκε στα μπουκάλια.

Συνταγή και οδηγίες παρασκευής IPA

Πρώτο μας βήμα και ίσως το βασικότερο που θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες είναι η αποστείρωση όλων των αντικειμένων που θα ακουμπήσουν το γλεύκος(μπύρα). Δεν θέλετε να έχετε σπαταλήσει 4-5 ώρες και μετά από αναμονή 2 εβδομάδων να αντιληφθείτε ότι έχει μολυνθεί από κάποιο βακτήριο. Αγοράστε κάποιο sterilizer και απολυμάντε όλα τα αντικείμενα.

900gr βύνη για IPA

IMG_1082Στην συνέχεια ζεστάνετε περίπου 2 λίτρα νερό στους 71 βαθμούς Κελσίου (το θερμόμετρο είναι απαραίτητο) και προσθέστε τη βύνη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 66 περίπου βαθμούς και πρέπει να διατηρηθεί σε αυτή (63-68) για μια ώρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε συνέχεια τη βύνη στη φωτιά παρα μόνο αν χρειαστεί να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία. Μετά από τα 60 λεπτά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 77, ανακατεύοντας συνέχεια και το βγάζουμε από τη φωτιά.

 

Παράλληλα έχουμε ζεστάνει 3.8 λιτρα νερό στους 77 επίσης βαθμούς. Οταν είναι και τα δύο έτοιμα ρίχνουμε το μίγμα στο σουρωτήρι μαζεύοντας όλα τα υγρά και στραγγίζουμε καλά.  Στην συνέχεια περνάμε και το υπόλοιπο νερό από το σουρωτήρι μαζεύοντας συνολικά γύρω στα 4.5 λιτρα νερό. Ξαναπερνάμε όλο το νερό από το μίγμα τουλάχιστον 2 φορές.
O λυκίσκος μας

 

 

Η βύνη πλέον μπορεί να πεταχτεί και το υγρό που μένει λέγεται γλεύκος. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά βρίσκοντας το σημείο βρασμού του. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να βράζει δημιουργώντας αφρό στην κορυφή. Αυτό το βήμα θέλει προσοχή αφού είναι πολύ πιθανό να ξεχειλίσει η κατσαρόλα αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Οταν βρουμε αυτό το σημείο μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και τη διατηρούμε εκεί για άλλη μια ώρα. Ρίχνουμε 150 γραμμάρια λυκίσκου Colubus πριν αρχίσει να μετράει το 60λεπτο και στη συνέχεια 30 γραμμάρια λυκίσκου Cascade στα 15, 30, 45, 55 λεπτά και άλλα 30 γραμμάρια πριν το τέλος κλείνοντας τη φωτιά ώστε να μείνει η πικράδα από το λυκίσκο. Σύνολο 150 γρμμάρια και από τους δύο λυκίσκους.

 
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Καλό είναι να έχετε έτοιμο πάγο ή κρύο νερό και να βάλετε την κατσαρόλα όπως είναι μέσα. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να γίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά. Τέλος το περνάμε όλο το υγρό μέσα στο δοχείο-κουβά που θα γίνει η ζύμωση και έχουμε λιγότερο από 1 γαλόνι που συμπληρώνουμε με νερό. Βάζουμε τη μαγιά που είναι κατάλληλη για ale μπύρες και ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε με δοχείο καλά και βάζουμε την αεροπαγίδα αφήνοντας τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της.

Δοχείο ζύμωσης

Σε δύο βδομάδες η μπύρα σας θα είναι έτοιμη να κλειστεί σε μπουκάλια με κάποια προσθήκη ζάχαρης, στην περίπτωση μας 3 κουταλιές της σούπας μέλι.

Γεύση:

Μετά από ένα μήνα έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε επιτέλους τη μπύρα μας. Το χρώμα της είναι πολύ ωραίο αλλά αρκετά θολό που δεν θα έπρεπε να είναι. Η γεύση της είναι πολύ έντονη και δυνατή με αρκετή γεύση και μυρωδιά λυκίσκου. Τέλος ο αφρός που δημιουργείτε είναι πολύ πυκνός αλλά και ωραίος εμφανισιακά κάνοντας ένα πολύ ωραίο ποτήρι. Θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες.

Λάθη:

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να μην κατεβάσετε γρήγορα και αρκετά τη θερμοκρασία του ζύθου σας πριν βάλετε τη μαγιά. Αυτό δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην γεύση της μπύρας σας αλλά από την άλλη δεν χάνεται τίποτα να περιμένετε λίγα λεπτά παραπάνω ή να έχετε έτοιμο λίγο πάγο για να κατέβει η Θερμοκρασία στους 20 βαθμούς! Αν δεν το κάνετε αυτό η μπύρα σας καταρχήν θα βγει αρκετά θολή (σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι ζητούμενο) αλλά παράλληλα η μέτρηση του πυκνομετρητή δεν θα είναι ακριβείς αν γίνει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20.

Ένα δεύτερο λάθος που κάναμε εμείς είναι η ποσότητα της ζάχαρης (μέλι στην περίπτωση μας) πριν βάλουμε τη μπύρα στο μπουκάλι. Οι κουταλιές μέλι ήταν αρκετά μεγάλες και χάθηκε και λίγο μπύρα κατά τη μεταφορά με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο ανθρακικό από αυτό που χρειάζεται. Να είστε προσεκτικοί!

Το logo της IPA Finsbury

Το logo της IPA μας