Η ιστορία της Pilsner

spillΗ Pilsner είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μπύρες αλλά ποια είναι αλήθεια η ιστορία της Pilsner; Το 1838 οι πολίτες της Πλζεν (ανήκει στη Τσεχική Δημοκρατία τώρα) είδαν κάτι που θα κάνει κάθε λάτρη της μπύρας να τρομάξει. Οι ζυθοποιίες έσυραν μέσα στην πόλη 36 βαρέλια μπύρας ale, τα άνοιξαν, και άφησαν την μπύρα να χυθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης στα χαντάκια και τελικά στο κοντινό ποταμό Radbuza. Οι ζυθοποιίες είχαν αποφασίσει ότι η ale είχε γίνει πλέον ακατάλληλη. Ακόμη και για τις ζυθοποιίες της Πλζεν με πάνω από 800 χρόνια εμπειρίας, τα θέματα της μόλυνσης δεν είχαν ακόμα λυθεί. Οι Ale ήταν επιρρεπείς στις επιθετικές μαγιές και τα βακτήρια.

Μια νέα αρχή

Οι ζυθοποιίες που συγκεντρώθηκαν μετά, βλέποντας τον κόπο τους να χύνεται στο δρόμο, αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο. Εκείνο τον καιρό, οι ζυθοποιοί στη Βοημία και σε όλη την Ευρώπη είχε καταλάβει τη σημασία της μαγιάς στη διαδικασία της ζυθοποιίας. Υπήρξε κάποια συζήτηση για το αν η ζύμωση ήταν μια ζωντανή διαδικασία ή ουσιαστικά ο “θάνατος” της μαγιάς μέσα στη μπύρα, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αυτή η μυστηριώδης μικρή μορφή ζωής είχε μεγάλη επίδραση στο χαρακτήρα της μπύρας.
Προσέλαβαν λοιπόν τον Josef Groll, έναν ζυθοποιό της Βαυαρίας, να έρθει στο Πλζεν και plzen_beerνα τους διδάξει τη γερμανική μέθοδο φύλαξης (lagering). Ο μύθος υποστηρίζει ότι το 1840 ένας μοναχός μετέφερε λαθραία ποσότητα μαγιάς lager εκτός Βαυαρίας. Είτε αυτό συνέβη είτε όχι, όταν ο Groll έφτασε στο Plzen υπήρχε μια μικρή ποσότητα της μαγιάς lager διαθέσιμη. Βρήκε επίσης μια παραγωγή του εξαιρετικού λυκίσκου Saaz, αλλά και την ποικιλία λυκίσκου Noble με τη οποία έχουν εξοικειωθεί στη Γερμανία. Εκτός από αυτά οι ζυθοποιίες του Plzen είχαν ένα πηγάδι που τους παρείχε πολύ μαλακό νερό. Τα σπήλαια που ήταν διαθέσιμα για τη φύλαξη της μπύρας έδιναν ένα τέλειο σκηνικό για την παρασκευή της μπύρας lager.

Μια νέα συνταγή

plzen_beer2Χρησιμοποιώντας το ελαφρύ κριθάρι, το οποίο ήταν εν μέρει μόνο βύνοποιημένο και κανένα από τα ψητά ή καπνιστά κριθάρια που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ζυθοποιίες, ο Groll πρόσθεσε μεγάλες μερίδες από τον αρωματικό λυκίσκο Saaz. Στις 5 Οκτώβρη 1842 ο ίδιος και οι άλλες ζυθοποιίες του Plzen συγκεντρώθηκαν για να δοκιμάσουν πρώτη φορά τη νέα μπύρα.