Leffe Blonde

Η Leffe Blonde είναι μια από τις λίγες μπύρες που έχουν πολλούς φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα. Ας δούμε πότε ξεκίνησε η παραγωγή της και την πορεία της στο χρόνο καθώς και τα γευστικά της χαρακτηριστικά.

Leffe Blonde

Σήμα Leffe Blonde

Σύντομη Ιστορία: Το αββαείο Notre Dame de Leffe, ιδρύθηκε το 1152 στην επαρχία Namur του νότιου Βελγίου. Οι Νορμπερτίνοι μοναχοί όπως συνηθιζόταν εκείνα τα παλιά χρόνια, είχαν ένα μικρό ζυθοποιείο μέσα στο μοναστήρι και παρασκεύαζαν μπύρα, τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τους επισκέπτες του μοναστηριού. H συνταγή της μπύρας που έφτιαχναν ήταν παλιά και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν όλα αγνά και μαζεμένα από τους γύρω αγρούς και δάση. Η ζυθοποιία του Leffe μνημονεύεται σε αρχεία απ’ το 1200. Μετά το 1460, το μοναστήρι πέρασε άσχημες μέρες, με καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες, αρρώστιες και επιδρομείς, μέχρι το 1794, στην Γαλλική Επανάσταση, όπου οι μοναχοί το εγκατέλειψαν, όπως τόσα άλλα μοναστήρια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι μοναχοί επέστρεψαν και το 1952, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες αναστυλώσεων αλλά και λειτουργικές ανάγκες του μοναστηριού, έκαναν μια συμφωνία με την ζυθοποιία του Albert Lootvoet, να παρασκευάσει μπύρα, βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή και με το όνομα του μοναστηριού, απ’ τις πωλήσεις της οποίας θα είχαν κάποια μικρά ποσοστά. Η πρώτη μπύρα ήταν μια Leffe Brune και είχε μεγάλη επιτυχία, στην τοπική αγορά. Η συμφωνία αυτή μοναστηριού με ιδιωτική ζυθοποιία ήταν και η πρώτη του είδους, που οδήγησε αργότερα στις λεγόμενες μοναστηριακές μπύρες (abbey beers).
Leffe BlondeΠεριγραφή: Η πανάρχαια τεχνογνωσία και ο συνδυασμός της χλωμής βύνης, νερού, λυκίσκου και μαγιάς δανείζουν στην Leffe Blond λεπτή γεύση και χρυσό χρώμα, το οποίο καταφέρνει να αντανακλά στο φως. Η βανίλια και το γαρίφαλο εμποτίζουν την μπύρα με μια ακόμα πιο ομαλή γεύση, η οποία εκφράζεται καλύτερα σε ένα δισκοπότηρο Leffe. Ταυτόχρονα επιτρέπει την απαλή, φρέσκια ουσία της για να αποκαλύψει την αληθινή κομψότητα της.
Η Leffe είναι μία μπύρα με ιστορία και παράδοση 800 χρόνων. Απόδειξη αυτού είναι τα βραβεία «Μοναδικής Ποιότητας» (Exceptional products – ITQI) που κερδίζει από το 2005 μέχρι σήμερα. Παράγεται στο Βέλγιο ακολουθώντας την ίδια συνταγή και διαδικασία παραγωγής 800 χρόνια τώρα. Ανήκει στην κατηγορία των super premium ζύθων.

Τύπος Belgian Ale
Χρώμα Ξανθό σκούρο
Αλκοόλ 6.6%
Γεύση Γεμάτη και ισορροπημένη, ξηρή,
φρουτώδη και ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Ζυθοποιία Abbaye de Leffe
Χώρα παραγωγής Βέλγιο

Πηγή: beeroskopio.blogspot.gr


2nd BeerBartender Awards

Μπύρα ή Kaiser;

Η μπύρα KAISER δίνει την απάντηση on air σε όσους αναζητούν την απόλυτη απόλαυση! Με έν

Επιστρέψει στην αγορά η μπύρα Μάμος

Η εκ νέου δημιουργία και επανακυκλοφορία της «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμέν


10 μύθοι για τη μπύρα

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύ

Ήπια ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2013

Ήπια ανάκαμψη κατά 2,8% σημείωσε το 2013 η εγχώρια κατανάλωση μπίρας και διαμορφώθηκε

Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπύρα

Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευν


Χοιρινή σπάλα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα

Επιμένουμε Χριστουγεννιάτικα και σας παρουσιάζουμε πως να φτιάξετε κι εσείς αφρά

Kwak


Λουκάνικα με κυδώνια

Ενόψει των Χριστουγεννιάτικων οικογενειακών τραπεζιών σας παρουσιάζουμε μια εξα

Leave a Reply