Seven Island Brewery

Ο Μπυράκιας έψαξε και βρήκε τον εμπνευστή και δημιουργό της Seven Island Brewery, μιας σπιτικής ερασιτεχνικής ζυθοποιίας με άκρως επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας. Ο Λευτέρης Μεσημέρης ήταν έτοιμος να απαντήσει όλες μας τις ερωτήσεις με άνεση και χιούμορ. Δυστυχώς η συνέντευξη δεν έγινε από κοντά και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε κάποιες από τις μπύρες του. Για να δούμε όμως τι λέει ο ίδιος για το εγχείρημα του αλλά και γενικότερα την άποψη του για την μπύρα.

– Αρχικά καλησπέρα… Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνω συνεντεύξεις και θα προσπαθήσω να μην έχω στυλ ανακριτή. Πες μας λίγα πράγματα για σένα, συστήσου στον κόσμο…
Καλησπέρα… Eίμαι 26 ετών και μένω μόνιμα στην Κέρκυρα. Παλεύω να πάρω το πτυχίο μου ως Μηχανικός Επιστήμης υλικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είμαι παθιασμένος με το να φτιάχνω και να ασχολούμαι με την μπύρα.

– Χρωστάς πολλά;
Όχι, μερικά μαθήματα μου έμειναν.

seven-island-brewery– Γιατί Seven Island Brewery; Αυτό που φαντάζομαι;
Και ναι και όχι. Το όνομα προέκυψε απο τον αγαπημένο μου αριθμο 7 και φυσικα τα επτανησα πρωτεύουσα των οποίων ειναι το νησί μου η Κερκυρα. Αγαπάω πολυ την Κέρκυρα και θελω να κανω κατι στον τόπο μου.

– Αγαπημένος αριθμός το 7; Ολυμπιακός;
Ναι… Παθιασμένος φίλαθλος, όχι οπαδός!

– Το λογότυπο; Εσύ το έφτιαξες;
Όχι αλλά έτσι το σκεφτόμουνα. Το λογότυπο δημιουργήθηκε στην Αμερική απο αμερικανό γραφίστα που κατάλαβε αμέσως τι χρειαζόμουν. Tο λιονταρι είναι ένα βενετικό σύμβολο που εχει μείνει στην Κερκυρα απο το πέρασμα των Βενετων.Το δικο μου απλα ειναι ενα λιονταρι το οποίο εχει τη δυνατότητα να πετάει λογω των φτερών και στο ενα του πόδι-χέρι κρατάει μία μπύρα.Για εμένα αυτό συμβολίζει οτι η μπύρα μου θέλω να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου κάποια στιγμη. Θέλω το πρoϊόν μου να είναι τέλειο και όχι μέτριο και σε μεγάλη ποσότητα! Ελπιζω να αρεσει το σημα.

– Ωπ… να και η πρώτη μπηχτή! Αγαπημένο είδος μπύρας;
Αγαπημένο είδος μπύρας american pale ale-stout.

– Λόγος;
Pale ale λόγω αρωματικών λυκισκων αρωματα εσπεριδοειδών ,γλυκιά γεύση ,πικρη επίγευση ωραίο γεμάτο σώμα. Stout λόγω γεύσεων καφε και σοκολάτας και γεμάτο σώμα με κρεμωδη αφρο

– Αν έπρεπε να θεωρήσεις μια μπύρα παγκοσμίως ιδιαίτερα ξεχωριστή ποια θα έλεγες;
Παγκοσμίως ιδιαίτερα ξεχωριστη απο αυτές που έχω δοκιμάσει θα ήταν η indian brown ale της Dogfish Head.

– Από τις ελληνικές;
απο τις ελληνικές η Voreia stout και η Citra IPA Septem

– Πότε άρχισες να ασχολήσε με τη σπιτική ζυθοποίηση;
Ξεκίνησα το 2009 μετα απο μία τυχαία συνάντηση με ένα συνάδελφο του πατέρα μου τον Θ. Παναγιώτου οπου μου είπε οτι φτιάχνει μπυρα. Ο Θοδωρής βέβαια σταμάτησε, μου μετάδωσε το πάθος του κι εγώ συνεχίζω.

– Ποιος είναι ο λόγος που σε παθιάζει τόσο ο κόσμος της μπύρας;
Μου αρέσει το να δημιουργώ μπυρες με νέες γευσεις και αρώματα συνδυάζοντας απλά υλικά.Επίσης τα άτομα που ασχολουνται με τη μπύρα ειναι ανοικτομυαλοι ανθρωποι χωρίς κόμπλεξ. Τουλάχιστον αυτό έχω εκλάβει με όσους έχω μιλήσει.



– Πόσα λίτρα μπύρας έχεις παράγει; Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή και ποιά η χειρότερη;
Συνήθως οι παρτίδες που παράγω είναι της τάξεως των 40-60 λτ ανα βρασιά. Σιγουρα η καλύτερη στιγμή ήταν οταν άνοιξα το πρώτο μου μπουκάλι-Ενθουσιάστικα!!!Η χειρότερη ήταν η δεύτερη προσπάθεια που έκανα και απέτυχε παταγωδώς καθώς η μπύρα ξυνισε.Απο τότε μονο καλές στιγμες θυμάμαι πάντως.

hopsΒύνη ή λυκίσκος και γιατί;
Μμμμμ ευκολη ερώτηση-ΛΥΚΙΣΚΟΣ,δινει απίστευτα αρώματα στη μπύρα και τη χαρακτηριστική πικράδα.Πολλές φορές με ρωτάνε φιλοι που δοκιμάζουν μπύρες μου αν εχω βαλει φρουτα στη μπύρα,φυσικα ο λυκίσκος είναι υπεύθυνος γι αυτο το αποτέλεσμα

– Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Τωρα στόχος μου είναι να τελειώσω με τη σχολή μου και στη συνέχεια να ανοίξω στην Κέρκυρα ενα μικροζυθοποιειο που θα παράγει γαμάτες-αρωματικές-γεμάτες γευση μπυρες με πολλες διαφορετικές ετικέτες μεσα στο χρόνο και να μήν αναλλωνεται αποκλειστικα στο να παράγει 2-3 μόνο.

– Τι μπύρες έχεις φτιάξει μέχρι τώρα;
Εχω φτιάξει,ipa,pale ale,oatmeal stout,dry stout,imperial stout,smoked porter,imperial ipa,blonde ale,honey ale,irish red ale,german pilsner,american pilsner,american wheat,rye red,μπυρα με τσαι και αρωματικα βοτανα και αρκετές ακόμα.

– Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε τη μπύρα σου που μπορούμε να τη βρούμε;
Για να δοκιμάσετε θα πρέπει να με επισκευθείτε στο σπίτι μου να σας βγάλω απο το βαρέλι που έχω στο ψυγείο μου.

– Όνειρο πολλών είναι να φτιάξουν μια σπιτική ζυθοποιία. Από την εμπειρία σου μπορείς να μας πεις το κόστος μια τέτοιας προσπάθειας και το τι χώρο πρέπει να έχουμε;
Το κόστος δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας εξαρτάται απο τον όγκο που θέλουμε να παράγουμε καθώς και απο το ποσο συγχρονο-αυτόματο το θέλουμε. Για σπιτική παραγωγή εγώ έχω ξοδέψει γύρω στα 2.000 Ευρώ, αλλά σίγουρα εξαρτάται από το budget που θέλει να δώσει ο καθένας αλλά και από τον επαγγελματισμό του. Αν μιλήσουμε για επαγγελματική ζυθοποίια τα πράγματα σαφώς αλλάζουν. Θα έλεγα πώς μπορει να κοστίσει απο 50.000 για μια υπερβολικά μικρή παραγωγή της τάξεως των 40.000λτ/χρόνο αλλα για να γίνει κάτι σωστό χρειάζονται περίπου 300.000.Χώρος περίπου απο 50-150 μέτρα και παλι όμως εξαρτάται.Καλύτερα ενας μεγαλύτερος χώρος που μας δίνει δυνατότητα να μεγαλώσουμε μελλοντικα την παραγωγή.




– Πως φαντάζεσαι το χώρο παραγωγής σπιτικής μπύρας σε 10 χρόνια; Που οφείλεται το ξέσπασμα των τελευταίων χρόνων στις μικροζυθοποίες
Ο χώρος παραγωγής μπύρας στην Ελλαδα σε 10 χρόνια στην Ελλαδα θα έχει μεγαλώσει πολυ και τα σπιτικά αποτελέσματα θα είναι σούπερ.Για ολο αυτο ευθύνονται τα υπέροχα ατομα που απαρτίζουν το Δ.Σ του Συλλογου Ελληνων οικοζυθοποων και βοηθάνε παρα πολύ τους υποψηφιους οικοζυθοποιούς

– Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που κάνει τα πρώτα του βήματα;
Να αγαπάει τη μπύρα και αυτό που κάνει πολύ.Οταν κανεις κατι με πάθος αργα η γρήγορα το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Leave a Reply